„Мастъркард“ и „Виза“ спират услугите си в Русия

Световните гиганти на банковите карти „Виза“ (Visa) и „Мастъркард“ (Mastercard) обявиха вчера, че спират операциите си в Русия след инвазията в Украйна, предадоха световните агенции.

Виза и Мастъркард блокират достъпа на руски финансови институции до платежните им мрежи | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Банковите карти „Виза“ и „Мастъркард“, издадени в Русия, вече няма да функционират в чужбина, а издадените в чужбина няма да функционират в Русия, уточниха двете компании, информира bta.bg.

„Поради безпрецедентния характер на настоящия конфликт и несигурната икономическа среда решихме да преустановим обслужването на мрежата си в Русия“, се казва в изявление на „Мастъркард“, в което се добавя, че компанията ще продължи да изплаща заплатите на около 200-те си служители в страната. „Тази мярка означава, че картите, издадени от руски банки, вече няма да се поддържат от „Мастъркард“, се казва в изявление на американската компания „Мастъркард“.

Мастъркард" и "Виза" спират услугите си в Русия - Русия - Новини Бг

преди 57 минути

Конкурентната фирма „Виза“ заяви в отделно изявление, че „ще работи с нашите клиенти и партньори в Русия, за да прекрати всички трансакции с Виза през следващите дни“.

„Принудени сме да действаме след непровокираното нахлуване на Русия в Украйна и неприемливите събития, на които станахме свидетели“, се казва в изявлението на главния изпълнителен директор на „Виза“ Ал Кели.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *