МВР като частна фирма

Тези дни министърът на вътрешните работи за пореден път предупреди, че всяко намаление на бюджета на МВР ще доведе до увеличение на престъпността и до още „по-тежка беднотия за населението”. Както е известно обаче, въпреки че е на първо място в ЕС като относителен дял на този бюджет и по брой полицаи на глава от населението, България продължава твърдо да е на последно място по Брутен вътрешен продукт на глава от населението, без престъпността да е намаляла чувствително. Тъй че зависимостта, за която говори министърът, едва ли е толкова пряка.
Оказва се обаче, че ако не става дума за обществото като цяло, за неговите данъци в бюджета на МВР, сигурността и благосъстоянието му, а за отделни граждани и населени места, министърът може и да е прав. Особено при известно допълнително заплащане.
Като на война
 

Българската полиция в действие (по време на демонстрация в София)

В прочулото се плевенско село Мечка вече не е останало нищо за крадене. Няма къща, която да не е обирана поне по няколко пъти. Най-напред е изкъртено и задигнато всичко метално – от дворските огради до мивките. После са опустошени дворовете – вече никой не гледа нито животни, нито зеленчуци. Няма и плодове, защото и дърветата са изсечени. Изоставените къщи пък остават без врати, прозорци, тухли и керемиди. Въобще селото изглежда като след война.
Като на война живеят все още ненапусналите го жители. „За 4 години 4 пъти ме нападаха, последния път ми счупиха главата и ме шиха цяла нощ в болницата”, оплаква се в телевизионен репортаж възрастна жена, извадила все пак късмет, че е останала жива. След предишното й оплакване по телевизията я срещнали на улицата и й казали: „Ние гледаме телевизия, записали сме ви на касета. Всичките, дето говорихте, ще си платите”. И си платила – за свое нещастие обаче не както и на когото трябва.
Освен че е опасно, да се оплакваш е и безсмислено. „Призовавам хората да ни сигнализират, за да реагираме адекватно”, казва в същия репортаж полицейски началник. Досега обаче властта по никакъв начин не е реагирала, тъй че местните хора отдавна са спрели да подават жалби в полицията. Друго е трябвало да направят, но за това – след малко.
Въпрос на приоритети
В това село нещата са си все така от много години. А като Мечка са много други села. И градове. Така и ще бъде, казва вътрешният министър, понеже социално-икономическото положение се влошило заради кризата, а полицията не може да пази навсякъде. Но положението в Мечка и селата като него си беше същото и преди кризата. А и, оказва се, на доста други места полицията се справя много добре с пазенето въпреки недоимъка. Тъй че е въпрос на приоритети.
 

За 2 години МВР си е заработило над 100 млн. лв. по договори с частни лица и фирми

Публикувани в последните дни официални данни за последните две години показват, че през всяка от тях по договори с частни лица и фирми МВР е заработвало по петдесет и няколко милиона лева от охрана на обекти и от сигнално-охранителна дейност, т. нар. СОД. След смаялата европейските ни партньори практика на даренията от частни лица и фирми това е следващият уникален принос на българското МВР – в Европейския съюз вероятно няма друга страна, в която подобна държавна структура да извършва такава дейност по договор срещу заплащане.
В България обаче това е не просто допустимо. Тук услугата се предлага активно, като дори се рекламира на сайтовете на областните управления на министерството. Така то се е превърнало на практика в най-големия играч на пазара на охранителни услуги. Въпреки че цените му са най-високи, министерството постига завидните и непостижими за останалите 20% печалба. Което е напълно естествено. Първо, защото разходите по тази дейност са платени предварително от данъкоплатците. И второ, защото по силата на закона полицията има по-големи правомощия и възможности от останалите охранители, което я прави предпочитана от клиентите.
Ако Мечка си плащаше за охрана
Мимоходом да споменем, че във всяка нормална страна тази практика би била невъзможна заради правилата на конкуренцията – няма как органът, който лицензира, контролира и санкционира при нарушения частните охранителни фирми, да се явява едновременно и техен конкурент на пазара. Нелоялната пазарна конкуренция обаче е по-малкият проблем. МВР получава от данъкоплатците огромни средства, за да гарантира сигурността на всички граждани и да опазва обществения ред. То обаче загърбва това, за което му плащат данъкоплатците, и отклонява значителна част от предоставените му от тях ресурси, за да върти свой бизнес. Което на практика го превръща в частна фирма.
Така министърът излиза прав – връзката между парите и сигурността наистина е пряка. Ако вместо да се жалват, жителите на Мечка си бяха плащали, полицията щеше да „реагира адекватно” и съдбата им щеше да е друга.

 Ясен  Бояджиев, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *