МВФ вдига цената на пшеницата

Помощта от 11 млрд. евро, които ще получи Украйна, може да доведе до поскъпване на пшеницата. Причината е, че за да вземе средствата, Украйна трябва да се ангажира с изпълнението на няколко условия. Те са вписани в договора, който трябва да бъде подписан между Международния валутен фонд и страната. Част от тях предвиждат цените на тока и горивата в Украйна да се вдигнат драстично.

Друго изискване е отпадането на мораториума за покупка на земи от чужденци, както и премахването на държавните помощи за земеделците. Това разказа Симеон Елазаров от Софийската стокова борса. Неминуемо изпълнението на тези условия ще доведе до увеличение на себестойността на продуктите, произвеждани в Украйна, потвърди и Васил Симов от ССБ. Според него обаче това може да изиграе положителна роля за българските износители на зърно. В момента най-големите конкуренти на българското жито са именно Украйна и Русия. Корабите, които плават в Черно море, избират на кое пристанище да акостират според това къде ще натоварят най-изгодно, каза Симов.

В момента нашите пристанища далеч не са най-евтини, но това може да се промени, ако Украйна подпише споразумението, смятат експертите. Поскъпване може да се очаква и за другите стоки, които произвежда Украйна, в това число и на въглищата, които традиционно се внасят у нас оттам. През последната година обаче се забелязва поевтиняване на повечето стоки, търгувани на стоковата борса. Най-сериозно отстъпление – с 22 на сто, отчитат захарта и олиото, показват данните на ССБ.
Копирано от standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *