МВФ готов за процедура за спешни заеми на нуждаещите се държави

Международният валутен фонд обяви, че е готов да отпусне заеми на държавите, засегнати от световната кредитна криза, и че е задействал механизма за спешно финансиране, използван за първи път при азиатската криза през 90-е години, предадоха Ройтерс и БТА.

Фондът вече изпрати мисия в Исландия, където правителството пое контрола над най-големите банки в страната. Освен това МВФ предупреди, че най-тежката финансова криза от Голямата депресия през 30-те години може да окаже продължително отрицателно въздействие върху световната икономика.

Изпълнителният директор на МВФ Доминик Строс-Кан заяви, че е активирал спешни процедури, за да може фондът бързо да реагира на кризата. Според него МВФ е готов да отговори на всички нужди на държавите, които изпитват проблеми.

Фондът е готов да предостави финансова помощ не само на нововъзникващите и развиващите се икономики, но и на западните държави. Според Строс-Кан, нито една държава няма имунитет към финансовата криза.

На пресконференция преди срещите на МВФ и Световната банка със световни финансови лидери през уикенда, Строс-Кан изтъкна, че основната задача на политиците е да възстановят доверието и да успокоят световните пазари.

Днес министрите на финансите на страните от Г-7 и управители на централните банки се срещат във Вашингтон, за да обмислят алтернативните за преодоляване на финансовите проблеми.

Механизмът за спешно финансиране на МВФ бе създаден през 1995 г. като начин за ускоряване на одобрението на кредити за изпадналите в затруднения държави.

Схемата бе използвана за първи път през 1997 г., за да помогне на Филипините, Тайланд, Индонезия и Южна Корея при Азиатската криза.

lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *