МВФ: Еврозоната рискува връщане към рецесията

Директорката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди, че еврозоната може отново да изпадне в рецесия, ако не бъдат предприети предпазни мерки.

„Не казваме, че еврозоната се връща към рецесията, но казваме, че има сериозен риск това да се случи, ако не бъде направено нещо“, каза тя.

Лагард допълни, че МВФ определя вероятността за връщане към продължително свиване на икономиката на 35-40%, което „не е незначително“, добави тя. „Ако бъде взето решение за правилните политики, ако страните с излишък и тези с дефицит направят правилното нещо, рецесията може да бъде избегната“, каза Лагард в речта си на откриването на ежегодните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон.

По-рано тази седмица МВФ понижи прогнозите си растеж в еврозоната до 0,8% тази година и 1,3 на сто догодина. Предвид обаче нарастващата заплаха и спад на търсенето и производството на индустрията дори и в Германия, отрицателният изход става възможен.

Лагард каза, че само „много малка част“ от забавянето на икономиката в еврозоната се дължи на украинската криза и икономическите санкции, които Западна Европа и САЩ наложиха на Русия. Ако еврозоната продължи да се забавя, „това може да бъде голям проблем за световната икономика“, предупреди главният икономист на МВФ Оливир Бланшар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *