МВФ: Европа действа на парче

Европейските лидери трябва да намерят по-цялостно решение в борбата срещу дълговата криза на еврозоната – призова Доминик Строс – Кан, управляващ директор на МВФ. Според него, реакциите на Европа досега са били „на парче“ и съответно не са били адекватни.
Ден след като разговаря с европейските министри при закрити врати в Брюксел, Строс – Кан твърди, че единната европейска валута не е подложена на риск – предава Financial Times. Но шефът на МВФ настоява, че трябва да има „по-цялостен и интегриран план“ в подкрепа на финансите на еврозоната, което да уталожи инвеститорските страхове.
От Атина, където се среща с гръцките лидери, за да инспектира напредъка им в икономическите реформи, Строс – Кан е заявил: подходът на парче, една страна след друга, не е добър.
Резултатът от двудневната среща на европейските финансови министри в Брюксел се преценява от анализаторите като никакъв.
Досега, освен учредяването на специален фонд в подкрепа на Гърция /в размер на 110 млрд. евро/ и на фонд за гарантиране стабилността на еврозоната /с гаранции за 750 млрд. евро/, ЕС разчиташе на Европейската централна банка за големи покупки на правителствен дълг на страните от периферията.
На 2 декември ЕЦБ – по данни на трейдъри – изкупи големи обеми португалски и ирландски ДЦК от вторичния пазар на траншове от 100 млн. евро, или четири пъти повече отколкото преди, което тогава доведе до понижение на лихвите по дълга и подкрепи еврото.
Но досега действително не са приложени общи европейски мерки за поддържане на финансова стабилност. Най-сериозните предложения – увеличаване на размера на европейската гаранция за еврото, която в момента е 440 млрд. евро и създаване на европейска облигация, която ще улесни страните от периферията да получават кредит – вчера бяха отхвърлени, главно заради опозицията на Германия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *