МВФ: Загубите от пандемията ще достигнат до 22 трлн. долара до 2025 г.

Кумулативните загуби от пандемията от Covid-19 ще достигнат до 22 трилиона долара за периода от 2020 до 2025 година, заяви главният икономист на Международния валутен фонд Гита Гопинат на пресконференция във Вашингтон. Фондът представи новите си прогнози за развитието на световната икономика.

Тази година световната икономика ще отбележи ръст от 5,5 на сто, което е по-добра прогноза спрямо октомврийската, заяви главният икономист на Международния валутния фонд Гита Гопинат:

„Ако рисковете за влошаване на ситуацията се окажат верни, това ще доведе до затягане на условията за финансиране и то в ситуация, в която нивото на задлъжняване в някои държави е рекордно високо. Сега така прогнозираният растеж за тази година идва след изключително голямо свиване на икономиката през 2020-а.

Икономиката на Франция ще се забави с 10% тази година, а възстановяването ще е 2022 г. - News.bg

Въпреки, че то не е толкова голямо, колкото прогнозите ни от октомври, остава най-сериозния спад от Голямата депресия насам“.

Над 90 милиона души ще изпаднат в крайна бедност през годината, допълни Гопинат. Ваксинирането трябва да се осъществява навсякъде по света:

Икономиката на Франция и коронавирусът: Затишие пред буря:: Investor.bg

„Новата сила на вируса направи категорично ясно следното: пандемията няма да приключи в света, докато това не се случи във всички държави. Ние изчислихме, че ако ваксинацията върви с добри темпове, към световната икономика може да се прибавят позитиви от 9 трилиона долара, 4 трилиона от които в развитите икономики“.

Франция в нов локдаун поне до 1 декември - ЕС - КЕШ Медия - Новини, икономика, бизнес, анализи - България

Правителствата трябва да продължат подкрепата за домакинствата и бизнеса, но да не насочват ресурс към зомби-компании, предупреди Гопинат и призова кризата с коронавируса да бъде използвана за решителна крачка към по-зелена икономика.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *