МВФ: Задава се нова вълна от банкови фалити!

Проблемът идва от огромното бреме на ипотечните заеми, които надхвърлят сегашната стойност на закупените с тях имоти и са трудни за изплащане в условията на слаба икономика.
Относителният дял на ипотечните дългове от брутния вътрешен продукт е особено висок в Източна Европа, като България не прави изключение.
Източноевропейските държави сега плащат цената на лесното, евтино и рисково структурирано финансиране в периода на икономическия бум преди кризата, пише в доклада на Международния валутен фонд.
България е сред източноевропейските страни с най-висок процент заеми, обвързани с чужди валути. И не на последно място, общата висока задлъжнялост на домакинствата в развитите държави, но и в Източна Европа, представлява опасност за финансовата стабилност.
През следващите две години световните банки ще бъдат изправени пред падежните срокове на дългове на стойност почти 4 трилиона долара. За да осигурят финансирането си, кредиторите ще бъдат принудени да се конкурират с обременените от дългове правителства на пазарите на облигации.
Много европейски банки не са добре капитализирани и активите им са с ниско качество.
 
Задаващата се вълна от потенциално лоши дългове ще помете по-слабите европейски банки, предупреждава Международният валутен фонд в доклада си.
Според МВФ са необходими по-дълбоки стрес тестове на европейските банки, чиято слабост застрашава световната финансова стабилност.
Особено тежки ще са проблемите на ирландските и германските банки, се казва е доклада. Падежите на половината от техните дългове се задават през следващите две години. Време е за спешни действия, в противен случай шансът за нова финансова криза е съвсем реален.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *