МВФ: Най-лошата година от 90 години

Под ударите на пандемията от коронавирус световната икономика през 2020-а ще преживее най-лошата година от Голямата депресия през 30-те години на миналия век, предупреждава Международният валутен фонд (МВФ) в новата си прогноза за икономическото развитие, предаде Асошиейтед прес.

Ройтерс: Георгиева остана единствен явен кандидат да оглави МВФ ...

МВФ очаква световната икономика да се свие с 3 процента тази година, което е много повече от спада от 0,1 процента, отчетен при Голямата рецесия от 2009 година. За 2021 г, се очаква възстановяване с растеж от 5,8 процента. Фондът обаче признава, че перспективите за възстановяване догодина са обвити в несигурност.

За България МВФ прогнозира за тази година спад с 4 процента на БВП, а за догодина – растеж от 6 процента. Икономическият растеж на страната за миналата година бе 3,4 процента.

МВФ: Предстои най-лошата година за световната икономика от ...

Фондът прогнозира равнището на безработица в страната да достигне тази година 8 процента спрямо 4,2 процента миналата година, а за 2021 година очакванията са за понижаване на безработицата до 4,5 процента. Инфлацията ще бъде на равнище 1 на сто и 1,9 на сто съответно тази и идната година спрямо 2,5 на сто миналата година, според МВФ.

В прогнозата си от януари, преди Ковид-19 да се очертае като сериозна заплаха за общественото здраве и икономическия растеж по целия свят, МВФ прогнозираше световен растеж от 3,3 процента тази година. Мащабните мерки за сдържане на разпространението на вируса обаче като карантина, спиране на бизнес дейността, социална дистанция и ограничения на пътуванията внезапно почти парализираха икономическата активност в голяма част от света.

Шестмесечният доклад на МВФ за перспективите пред световната икономика е подготвен за пролетните срещи на Фонда и Световната банка, които ще се проведат виртуално заради пандемията в края на текущата седмица.

МВФ: Световната икономика е в рецесия - Бизнес - DarikNews.bg

МВФ очаква икономически спад от 5,9 процента за САЩ, 7,5 процента за еврозоната, 5,2 процента за Япония и 6,5 процента за Великобритания. Икономиката на Китай, откъдето тръгна болестта, се очаква да се свие с 1,2 процента тази година. Втората по големина световна икономика премина през тежки ограничения, но започна да се отваря отново доста преди другите страни.

Фондът прогнозира рекорден спад на брутния вътрешен продукт (БВП) в еврозоната тази година заради кризата, предизвикана от пандемията от новия коронавирус.

В пролетните си прогнози МВФ очаква вече свиване със 7,5 на сто на БВП в 19-те страни, въвели единната валута, след като през 2019 година прогнозата бе за нарастване с 1,2 на сто, припомня Франс прес. Световната търговия ще се срине с 11 процента тази година, след което ще нарасне с 8,4 процента през 2021 година.

Рискът от глобална рецесия нараства, а централните банки не са ...

Само преди три месеца МВФ очакваше над 160 държави да отчетат положителен икономически растеж на човек от населението. Сега се очаква свиване на показателя за текущата година в 170 страни. Фондът предупреди, че новата му прогноза е придружена от голяма несигурност. Сред неизвестните са развитието на вируса, ефективността на мерките за ограничаване на епидемията и минимализиране на икономическите щети, както и несигурността колко дълго хората ще продължат да се самоизолират и да ограничават разходите си като превенция срещу евентуално повторно разразяване на болестта.

Като сигнал за надежда все пак МВФ посочва, че икономическите лидери в много страни са разработили „бърз и значим“ отговор на икономическата криза. МВФ призовава страните да си сътрудничат в борбата с пандемията.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *