МВФ: Неравенството по света ще се задълбочи

Международният валутен фонд предупреди , че неравенството вероятно ще се увеличи по време на пандемията. Институцията очаква световната икономика да се свие с 4.9% през 2020 г., като някои държави в развитите и развиващите се страни ще видят спад на вътрешния продукт с над 10%.МВФ предлага увеличаване на максималния осигурителен доход в ...

И макар, че повечето правителства са предприели големи фискални стимули за справяне с кризата, съществуват опасения, че тези мерки няма да са достатъчно широки, за да подкрепят най-уязвимите, информира infostock.bg.

„Току-що получих голям удар, парите ми просто отидоха от реализирането на наистина много прилична заплата до нула.“, коментира Мо Будро, главен готвач със седалище в Лондон, който работи в ресторантьорството повече от десетилетие, но пандемията го остави без работа.

Големите събития за кетъринг, за които той работеше, бяха спрени и всички ресторанти трябваше да затворят врати.

МВФ понижи прогнозите си за световната икономика до най-ниското ...

„Преобладаващите настроения са страх“, каза Будро за CNBC по отношение на колегите си, които са разтревожени, че индустрията няма да се отвори напълно, което от своя страна може да доведе до допълнителни съкращения.

Будро се е обучавал като готвач и е работил в различни ресторанти в Лондон и Дубай, преди да стане самостоятелно зает преди няколко години, за да готви за частни събития. Той е сред онези, които са под значителен натиск заради икономическата криза, породена от вируса.

Тези, които са самостоятелно заети, се разглеждат като уязвими, тъй като са склонни да получават по-малко държавна подкрепа в сравнение с други части на работната сила. Правителството на САЩ също би класирало готвача като нискоквалифицирана работа, въпреки критиките, и следователно би било част от група, която е малко вероятно да може да работи от дома.

Bruxelles-ul a decis. Cine va ocupa cea mai importantă funcție din ...

Тъй като ситуацията се влошава за тези две групи работници, международните организации очакват неравенството в доходите – разликата между най-заможните домакинства и най-бедните – да се влоши през 2020 г. поради кризата.

„Пандемията и тези мерки (ограничаване) са засегнали работниците с по-ниска квалификация в по-голяма степен от работниците с по-висока квалификация и по същество това е така, защото по-нискоквалифицираните работници често нямат възможност за дистанционна работа“, смята Малхар Набар, началник на изследователския отдел на МВФ.

„В този контекст се притесняваме, че резултатите от пазара на труда, перспективите за заетостта, разпределението на заплатите, което виждаме, всичко това ще бъде по-изострено към висококвалифицираните работници“, каза Набар.

В допълнение той отбеляза, че в развиващите се пазари и в развиващите се икономики кризата се е отразила тежко и върху работниците мигранти, „които често работят далеч от своите мрежи за подкрепа и често нямат големи резерви от спестявания“.

Международният валутен фонд предупреди през април, че неравенството вероятно ще се увеличи по време на пандемията. Гита Гопинат, главният икономист на фонда, каза за CNBC, че „когато има такава дълбока рецесия, за съжаление винаги има огромна загуба на доходи за хората в долния край на скалата на доходите“.

Наличните данни преди пандемията показват, че Южна Африка, Бразилия, Замбия и Колумбия са сред най-неравнопоставените общества по света по отношение на доходите. Междувременно между 1990 и 2015 г. Гвинея-Бисау, Коста Рика, Китай и Съединените щати всъщност наблюдават неравенство в доходите.

Ако тези фискални мерки бъдат премахнати твърде скоро, тогава някои от проблемите, които бяха сведени до минимум през първата фаза, ще станат много по-очевидни.

Все още няма налични данни, които да показват пълното въздействие на пандемията, но с увеличаване на нивата на безработица и увеличаване на бедността, очакванията са, че разликата между най-богатите и най-бедните ще се разшири в много части на света.

Световната банка вече каза, че нивата на бедност се покачват за първи път от 1998 г. поради коронавирусната криза.

Според изчисленията, направени през юни, Covid-19 може да тласне 71 милиона души в крайна бедност. Това означава, че тези хора ще живеят с или по-малко от 1.90 долара на ден. При най-лошия си сценарий Covid-19 и свързаните с него блокировки могат да изпратят до 100 милиона в крайна бедност.

Какво могат да направят правителствата по света за неравенството?

Повечето правителства са предприели големи фискални стимули за справяне с кризата. Съществуват обаче опасения, че тези мерки не са достатъчно широки, за да подкрепят най-уязвимите.

„Тъй като бях самостоятелно зает от поне три години, не съм имал никаква подкрепа от правителството“, каза Будро пред CNBC.

В САЩ правителството е критикувано, че не подкрепя самостоятелно заетите работници толкова, колкото тези, които са на пълна заетост, и че отнема твърде много време, за да извлече ползи за тази група работници.

Тези, които са самостоятелно заети в САЩ, са успели да кандидатстват за тримесечна еднократна сума през юли, а второ и окончателно плащане ще бъдат на разположение за кандидатите през август. Въпреки това американската хазна даде знак, че за разлика от тези, които работят на пълно работно време, самонаетите хора са по-склонни да продължат да работят.

Според ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие) правителствата не трябва да премахват тези стимули твърде бързо.

МВФ призовава за фискални мерки срещу нарастващото неравенство ...

„Ако тези мерки бъдат премахнати твърде скоро, тогава някои от проблемите, които те намалиха до минимум през първата фаза, ще станат много по-очевидни.“, заяви пред CNBC Стефано Скарпета, директор по заетостта, труда и социалните въпроси в ОИСР.

Защо неравенството е по-лошо за младите хора?

Освен това Скарпета вярва, че тъй като икономиките отпускат някои от своите здравни мерки, те трябва да подкрепят най-засегнатите сектори, като ресторанти и туризъм. В рамките на различните сектори правителствата също трябва да идентифицират най-уязвимите групи, което „не е лесно“, каза той.

Новите прозрения на МВФ | Начало | DW | 12.03.2014

Това е особено в сила за страни със слаба инфраструктура. В резултат на това МВФ предложи правителствата да развият необходимите мрежи, за да достигнат населението си.

„В някои страни вече имате добре съществуваща инфраструктура чрез утвърдени регистри за данъчни цели, като повечето хора имат банкови сметки, така че облекченията могат да се разпределят по тези канали. Но има и други икономики, при които много хора може да нямат официално присъствие в данъчния регистър, те нямат тези лични документи, нямат банкови сметки и това е голямо предизвикателство“, каза Набар от МВФ.

И накрая, правителствата ще трябва да преквалифицират работниците, така че те да бъдат по-лесно наети от оцелелите и новите предприятия.

„Ще бъде важно да се създадат програми за преквалификация, за да се улесни придобиването на нови умения, за да могат да получат работа в различни сектори“, каза Набар.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *