МВФ очаква глобалната икономика да се свие с повече от 3%

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви в четвъртък, че глобалният брутен вътрешен продукт може да намалее с повече от очакваните преди това 3% в резултат на въздействието на коронавируса.

Говорейки на днешна видеоконференция на ООН на високо ниво за икономическото въздействие на коронавируса, г-жа Георгиева посочи: „Глобалните икономически мерки в момента са станали безпрецедентни и възлизат на 9 трилиона долара във фискалната сфера“.

МВФ очаква рецесия в България, по-тежка от правителствените ...

„През април прогнозирахме свиване на световната икономика с 3%, но сега получаваме нови данни, които показват, че свиването може да бъде по-силно“, подчерта шефът на МВФ.

Тя добави, че МВФ вече подкрепи с 22 млрд. долара 60 от 103 държави, поискали помощ, като същевременно предлага безвъзмездни средства за покриване на дългови плащания към фонда на 27 от най-бедните му членове за срок от шест месеца, информира bnr.bg.

МВФ отпусна на Северна Македония подкрепа от 176 млн. евро - Свят ...

Кристалина Георгиева също така каза, че МВФ изчислява, че развиващите се пазарни икономики са натрупали дълг от около 77 милиарда долара през април и май, успявайки частично да обърнат посоката на масивния отлив на капиталовите потоци за 100 млрд. долара,  наблюдаван след избухването на коронавирусната пандемия.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *