МВФ понижи прогнозата си за растежа ни през тази година

Докато през май експертите очакваха ръст от 3%, то сега прогнозата им е понижена до 1,9 на сто. Основното заключение на фонда е, че нестабилността в Европейския съюз е повлияла негативно и възстановяването на страната ни.
От фонда одобряват пенсионната рефрма и считат за благоразумно дефицитът за догодина да бъде 1,3 % от Брутния вътрешен продукт (БВП).
Фондът прогнозира БВП на страната ни да отбележи ръст от 1,3% догодина, което е много под официалната правителствена прогноза от 2,9 на сто. Според прогнозите инфлацията през 2012 г. ще бъде 3%
Финансовият министър Симеон Дянков е категоричен, че параметрите на приетия вече бюджет за 2012 г. са смятани при растеж от 1 на сто, но ако преди първото четене на закона това бе консервативен сценарий, то сега е определян като „оптимистичен“.
Експертите от фонда приветстват усилията за запазването на дефицита до 2,5 на сто за тази година и подкрепят целта от намаляването му до 1,35 на сто догодина.
Мисията на фонда съвпадна с фермерските и железничарските протести у нас и започна ден след масовия протест срещу вдигането на пенсионната възраст. В рамките на визитата си експертите посетиха различни институции и имаха срещи с представители и на синдикатите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *