МВФ призова за бърза размяна на гръцките облигации

Директорът на фонда за Европа Антонио Борхес заяви, че висок процент участие на частните кредитори е необходим за намаляване на натиска върху гръцкото правителство. За да бъде осигурен успех на спасителния план за Гъция в тази критична ситуация, е важно преговорите с частните кредитори бързо да стигнат до резултат и да се вземат своевременни решения за участието им в размяната на дълга, каза Антонио Борхес.
Гърция стартира процедура за доброволна размяна на нейни държавни облигации, държани от частните банки в страната. Доброволната размяна на облигации, за която решение бе взето на срещата върха на еврозоната на 21 юли в Брюксел, включва банки и пенсионни фондове, членуващи в Института по международни финанси (ИМФ) с централа във Вашингтон.
ИМФ, обединяващ над 400 финансови институции от близо 70 държави, от които четири гръцки, очаква частният сектор да допринесе за плана в подкрепа на Гърция с 54 милиарда евро за три години и със 135 милиарда евро за десет години. Смята се обаче, че тази процедура ще доведе до загуба от 21 процента за частните кредитори – една от мерките, взети в Брюксел, за да бъде облекчено дълговото бреме на Гърция, достигащо в момента 350 милиарда евро или над 150 процента от брутния вътрешен продукт (БВП).

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *