МВФ прогнозира по-дълбока рецесия

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозите си за световната икономика, опустошена от коронавируса, и вече очаква значително по-дълбока рецесия и по-бавно възстановяване, отколкото преди само два месеца, предава Bloomberg.

МВФ: Предстои най-лошата година за световната икономика от ...

Фондът съобщи в сряда, че очаква глобалният брутен вътрешен продукт да се свие с 4,9% тази година, което е над очакванията за 3% през април. За 2021 г. МВФ предвижда ръст от 5,4% спрямо 5,8% преди два месеца,информира investor.bg.

Фондът, който вече предупреди, че предстои по-голям спад в сравнение с Голямата депресия, съобщи, че нарасналият песимизъм отразява последиците от по-голямото от очакванията сътресение при предлагането по време на блокадата в съчетание с трайния удар върху търсенето заради социалното дистанциране и другите мерки за безопасност. За страните, които не успяват да овладеят разпространението на вируса, по-дългата блокада също ще се отрази на растежа, отбелязва МВФ.

„Заради безпощадното разпространение на пандемията перспективите за по-дълготрайни негативни последици за препитанието, сигурността на работните места и неравенството стават повече от плашещи“, пише кредиторът в ревизирания си доклад за перспективите пред световната икономика.

МВФ предупреди, че скокът на глобалните нагласи на финансовите пазари „изглежда не е свързан с промените в основните икономически перспективи“, което увеличава вероятността финансовата среда да се затегне повече от очакванията в основния му сценарий.

Фондът понижи очакванията си за потреблението в повечето икономика заради по-голямото от очакванията нарушаване на вътрешната дейност, сътресенията за търсенето от социалното дистанциране и нарастването на спестяванията като предпазна мярка.

През последните седмици МВФ многократно отбеляза, че е вероятно да понижи прогнозите си от средата на април въз основа на постъпващите данни, като главният му икономист Гита Гопинат заяви още на 8 май, че перспективите пред световната икономика са се влошили.

МВФ: Сивата икономика в България е сред най-високите в Европа ...

Прогнозите допускат, че страните с намаляваща инфлация няма да бъдат принудени да връщат строгите блокади от първото полугодие и ще могат да разчитат на алтернативни методи като увеличаване на тестването, проследяване на контактни лица и изолация за овладяване на предаването на заразата.

Светъл лъч са финансовите условия, които са станали по-леки в развитите икономики и в по-малка степен на нововъзникващите пазари.

Обявените фискални мерки на стойност около 11 трлн. долара в цял свят спрямо 8 трлн. долара през април са помогнали за смекчаването на удара за служителите и компаниите. Бързите и иновативни намеси на централните банки са ограничили ръста на лихвите по кредитите, а притокът на портфейли към нововъзникващите пазари се е възстановил спрямо рекордното изтегляне.

МВФ: Световната икономика отслабва и е крайно уязвима - Money.bg

Според фонда новите му прогнози подлежат на ревизия в зависимост от трайността на пандемията и на блокадите, доброволното социално дистанциране и нарушените възможности на служителите за намиране на работа.

Дългови кризи

Прогнозите може да бъдат ревизирани, ако има медицински пробив или бизнес активността се възобнови по-бързо, но значителните рискове за спад на икономиката включват епидемии, изискващи нови блокади, или затягане на финансовата среда.

„Това може да тласне някои икономики към дългови кризи и да забави дейността още повече“, отбелязва МВФ.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *