МВФ се готви за фалита на Гърция

Международният валутен фонд разработва с правителствата в Югоизточна Европа планове за реакция в случай на фалит на Гърция.

Според един от директорите на МВФ върви подготовка за мерки при потенциален провал на преговорите между кредиторите и гръцките власти, съобщава The Wall Street Journal.

„Ние сме в диалог с всички съседни страни“, коментира Йорг Декресин, заместник-директор на Европейския департамент на МВФ. „Говорим с тях относно планове им за извънредни ситуации и какви мерки могат да предприемат“.

Като част от тези разговори, МВФ е поискал от местните банкови регулатори да гарантират, че поделенията на гръцките банки в Югоизточна Европа разполагат с достатъчно ликвидни активи, които могат да предоставят като обезпечение при нужда от допълнително финансиране, в случай, че техните собственици не могат да отпуснат такова.

Гръцките банки играят важна роля в България, където National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank и Eurobank Ergasias имат пазарен дял от около 22%. Подобен е делът им и в Македония. Те също така имат по-малки по размер активи в Румъния, Албания и Сърбия, пише WSJ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *