МВФ: Състоянието на руската икономика се подобрява

МВФ съобщи в своя информация, че  перспективите пред икономиката на Русия са се подобрили благодарение на съкращаването на разходите и покачването на световните цени на нефта.Това пише пише “Известия“, цитирана от Агенция Фокус.
Най-ниската точка в икономическия спад на Русия е премината, а перспективите се подобряват заради намаляването на разходите в бюджета и ръста в цените на нефта. Това гласи аналитичен доклад, който експертите на МВФ са подготвили за срещата на Г-20, която ще се проведе на 4-5 септември в китайския град Ханджоу.
През юли МВФ подобри прогнозата за динамиката на БВП на Русия през 2016 г. с 0,3 % – до спад от 1,2 %. Прогнозата за 2017 г. беше запазена – фондът очаква, че руската икономика ще излезе от рецесия с ръст от 1 %. Според средносрочната прогноза икономиката на Русия ще стане ежегодно с 1,5 %.
Освен това в документа се отбелязва, че МВФ може за пореден път да понижи прогнозата за ръст в САЩ, заради слабите резултати от второто тримесечие. През настоящата година фондът вече два пъти понижи прогнозата за ръста на американската икономика, която сега представлява 2,2 %.
Основна тема на срещата на Г-20 в Китай ще стане „изграждането на иновационна, здрава, взаимосвързана и приобщаваща световна икономика“.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *