МВФ с призив за облекчаване на гръцкия дълг

МВФ за пореден път се обърна към европейските институции и ги агитира за ново облекчаване на държавните дългове на Гърция и да определят реалистични цели за бюджетните излишъци, които тя е принудена да изпълни според страните-донори.  В годишния си фондът разглежда обстойно за състоянието на гръцката икономика, и според неговите експерти е нужно да се преразгледат условията за външните дългове на Атина.
Дори при цялостно прилагане на мерките за икономии и на препоръчаните на страната реформи, Гърция се нуждае от облекчаване на дълга, се казва в документа, в който се отбелязва, че не е реална целта за първичен бюджетен излишък от 3,5 от БВП, която еврозоната набеляза за Гърция за периода след 2018 г.
Облекчаването на гръцкия държавен дълг трябва да бъде одобрено от европейските партньори на страната, припомни Делия Велкулеску, представителят на Гърция на МВФ. Тя добави, че през май еврозоната се е договорила за принципа на такова облекчаване на дълга и каза, че е много добре, че европейските партньори обмислят такива мерки за Гърция.
Гръцкият дълг е на път да достигне 180 процента от БВП въпреки три спасителни плана за Гърция, финансирани от ЕС и от МВФ от 2010 г. насам.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *