МВФ: Цената на петрола ще продължи да се покачва

МВФ: Цената на петрола ще продължи да се покачва

29.05.2006 10:21

Цената на петрола се очаква да остане висока, а лихвените проценти да продължат да се покачват, прогнозира Родриго Рато, генерален директор на Международния валутен фонд в интервю за испанския ежедневник Ел Мундо.

„Цената на петрола ще остане на високи нива предвид прогнозите за покачване на търсенето и по-слабото предлагане“, уточнява Рато.

„Това очевидно води до рискове за инфлация и за забавяне на икономическия растеж“, добавя той, уточнявайки, че основните икономики за момента са успели да „абсорбират“ по-високите цени на петрола без това да окаже значително влияние на инфлацията.

„Инфлационният натиск в световен мащаб е подпомогнат от увеличение на цените на суровините, но и от увеличение на монетарната маса, което все още не е приключило“, коментира Рато.

Въпреки че лихвите са нараснали в основните икономики, монетарната политика все още не може да бъде определена като рестриктивна и това е защото инфлационният натиск може да се увеличи още повече, добавя той.

„За в бъдеще можем да очакваме покачване на лихвения процент, но умерено – разбира се, стига да не се стигне до рязко покачване на инфлацията“, предвижда Рато.

Според паралелно изследване на Goldman Sachs в краткосрочен план цената на петрола ще надвиши 100 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *