МВФ ще повиши прогнозите за растеж на икономиката до три седмици

Международният валутен фонд повишава прогнозите за растеж на световната икономика до три седмици. Това съобщи главният изпълнителен директор Кристин Лагард, съобщи BGNES.

Ще повишим растежа на световната икономика, каза Лагард на пресконференция в Найроби. Считам за прибързано да коментирам повече по темата, добави тя пред журналисти. Кристин Лагард, която е на двудневно посещение в Кения, не даде конкретна причина за повишаването.

Когато през октомври излязоха последните перспективи за световната икономика, МВФ занижи прогнозата си, изтъквайки като причина, че глобалният растеж се възстановява на бавни обороти.

Очаква се световната икономика да нарасне с до 2.9% на годишна база за 2013 г. и с 3.6% през 2014 г. Това представлява низходяща ревизия от 0.2 и 0.3 процентни пункта, респективно на предвидените нива през юли миналата година.

Бурноразвиващите се пазари, въпреки че отчитат нарастване в икономиката, са загубили движещата си сила, отчитана до момента. За сметка на тях развитата икономика, особено в САЩ, е отчела икономически растеж. Това съобщиха през ноември от Международния валутен фонд.

Фактът, че Федералният резерв на САЩ е започнал да променя политиката си за лесни пари, постигна ефектът на забавяне притока на капитал в развитата икономика, за да може в дългосрочен план икономиката в САЩ и на много други места да се покачи каза още на конференцията в Кения Кристин Лагард.

Главният изпълнителен директор на МВФ вечеря с президента на Кения Ухуру Кениака в крайбрежния град Момбаса.

Нейното посещение се състоя месец след финализираното изплащане от 750 милиона долара в помощ на Кения, което подпомогна основното преструктуриране на икономическата политика на страната и засили финансовата позиция на правителството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *