Мебелната индустрия се сви почти наполовина

Производителите на мебели у нас са регистрирали 40% намаление в продукцията си през тази година. Значителен спад се отчита и в износа на български мебели и продукти на дървообратоването. Това стана ясно на 14 октомври 2009 г. по време на откриването на изложенията „Светът на мебелите“ и „СИХРЕ“ в Интер Експо Център.
Първи кризата са усетили заетите в дървообработващата промишленост. Там в края на миналото лято е било отчетено рязко намаляване на строителната дървесина. Вследствие на това в момента много от фирмите в бранша изпитват сериозни затруднения. Особено явни са те във фирмите в малките градове. Това съобщи председателят на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП) Калин Симеонов.
Моментното положение в двата сектора е различно. Докато в преработвателния бранш започва да се усеща своего рода „ренесанс“ на броя направени поръчки, положението е далеч по-различно при производството на мебели. Там кризата е в „разцвета си“, най-ниската точка не е достигната все още и не се знае кога ще започне съживяването.
Като доказателство за тежкото положение на бранша бяха посочени следните цифри: В момента в Браншовата камара членуват около 4 хил. фирми. От тях активни са около 950, други 240 са в процес на ликвидация.
Основен проблем при производителите на мебели е големият внос от други страни. В тази връзка Симеонов обясни, че значителна част от този внос е нерегламентиран, като за него не са плащани акцизи и мита. Той добави, че ако съответният търговец не настоява да му бъде издадена фактура за закупените мебели, то тогава това не се прави и 20-те процента ДДС, платени на митницата, не се връщат.
От Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост поискаха от правителството да предприеме и няколко мерки за насърчаването на пазара на мебели. Едната от тях е обявяването на обществени поръчки за обзавеждане на държавни институции и обществени сгради. Другата е свързана със запълването на Държавния резерв с мебели – мярка, която е била поискана още от предишното правителство, но не е била изпълнена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *