Мегалетището на Истанбул е погребало близо 30 работници досега

Турската полиция е задържала стотици работници, протестиращи срещу лошите условия на труд на новото летище в Истанбул, което трябва да отвори врати следващия месец, съобщи днес синдикален лидер, цитиран от агенция Ройтерс.Протестът започна след инцидент в петък с автобус с работници, при който пострадаха 17 души, каза синдикалният лидер Йозгур Карабулут. Хиляди работници се включиха в демонстрацията, която бе разпръсната от полицията и жандармерията със сълзотворен газ, каза синдикалният лидер.
„Те нахлуха в общежитията на работниците с 30 жандармеристи, изкъртиха врати и задържаха около 500 души“, каза Карабулут за Ройтерс по телефона. Той уточниа, че говори от местната жандармерия, където се опитва да освободи работниците.
Опозиционният депутат Али Баяр от прокюрдската Демократична партия на народите каза, че са задържани около 400 души.
Общежитията на работниците „изглеждат като лагер за интернирани“…Когато отидохме там тази сутрин, войници от жандармерията все още задържаха работници“, каза Баяр за Ройтерс.
Новото летище е един от мащабните проекти на президента Реджеп Тайип Ердоган. То трябва да бъде най-голямото в света. По време на 15-годишния бум в строителството под ръководството на Ердоган, в Турция бяха построени мостове, пристанища и железопътни линии, които преобразиха страната, отбелязва Ройтерс.
Бумът бе подхранен от евтиния дълг, но Ердоган каза вчера, че правителството замразява инвестициите, за да овладее инфлацията и да подкрепи турската лира, която тази година загуби около 40 процента от стойността си спрямо долара.
Летището трябва да отвори врати в края на октомври, но Карабулут постави това под съмнение, тъй като според него са нужни още два месеца работа.
Синдикатите отдавна се оплакват от лошите условия на труд и безопасност на обекта, но заради извънредното положение, въведено след опита за преврат през юли 2016 г., правото за организиране на стачки и протести бе ограничено. Извънредното положение бе отменено през юли т.г.
През февруари министерството на труда съобщи, че 27 работници са загинали на обекта от началото на работата там през 2015 г., повечето от тях – при трудови инциденти или от здравословни проблеми.
Работниците се оплакват от лоша храна, буболечки в леглата и бавене на заплати. Снимки, качени от тях онлайн, показват напукани тавани и стени в контейнерните домове, където са настанени.
Операторът на летището IGA съобщи, че изпълнителният директор Кадри Самсунлу се е срещнал с представители на синдикатите и разглежда техните оплаквания.
Карабулут каза, че синдикатът е получил само устни обещания от IGA и настоява за писмени ангажименти. Той допълни, че повечето работници няма как да продължат да протестират. „Повечето от тях трябваше да отидат на работа днес под натиск и под заплахи“, каза синдикалният лидер. „Така че, те отидоха на работа днес без желание, но искат обществеността да знае, че те ще продължат да протестират довечера, ако колегите им не бъдат освободени“, допълни той.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *