Медиите продължават да тичат след победителите

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Зависимостите са очевадни

Промените в Съвета за електронни медии дадоха повод за разгорещени дискусии около свободата на журналистиката и състоянието на медийния пазар в България. На някои от основните проблеми се спира Бистра Узунова:

Преките зависимости между медии и власт в България не са от вчера. Видимостта им е добра, няма и особени усилия за прикриването им, а вариациите не издават особена фантазия: „медиите вървят след победителите“ , „нахранете журналистите!“, „който плаща, поръчва музиката“ или“пиша SMS-и на журналисти, ако видя глупост“. Къде с външни юзди, къде чрез автоцензура, голяма част от българските медии „отразяват“ и „резонират“, но по правило избягват да анализират и най-вече да опонират на властта. Освен ако вече не се е задал краятй. Смяната на властта радикално преобърна основните нагласи на цяла една медийна групировка след последните парламентарни избори. Твърди се, че и там са играли „SMS-и.“

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Играят по свирката на властта
Ни риба, ни рак…
Публична тайна е, че печатът дава широко поле за изява на поръчковата журналистика, знаят се и тарифите на журналистите, за да „публикуват“ или „да не публикуват“. Икономическите зависимости и принуда, които в крайна сметка са и политически, раждат журналистически слугинаж и разяждат ценностната система.
Приетият преди години етичен кодекс на българските медии си остана повече декорация, отколкото спазван принцип на действие. Единствено изясняването на собствеността на всички медии може да внесе прозрачност в журналистическата тенденциозност, но и това няма да стане лесно, поради често прикрития характер на собствеността.
БНР и БНТ са „ни риба, ни рак“ – уж обществени по характер, но всъщност изцяло държавни медии, финансово зависими от управляващите. Липсата на система за обществено финансиране на радиото и телевизията ги поставя под силен политически, административен, а и финансов натиск за конформизъм. Регулаторният Съвет за електронни медии, чийто състав беше намален сега, не променихарактера си на политически орган. Докато се стигне до състав от „индивидуалности със собствена воля“ – за какъвто мечтае председателят му Георги Лозанов, ще има още доста парламентарна вода да изтече.
Приятелството с властта – над всичко
Нито една власт до момента не пожела да си развали отношенията с електората и да въведеобщественото финансиране на електронните медии. Защото това би я лишило и от най-мощния лост на влияние над медиите. Те пък не винаги се притесняват от странната си близост с управляващите. В ценностната система на българското общество независимостта все още стои по-ниско от приятелството с властта. За това вина имат и самите медии.

Бистра Узунова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *