Медиите създали ”сива” икономика за купуване на гласове

Това коментира на пресконференция Орлин Спасов от фондация „Медийна демокрация“, представяйки резултатите от мониторинга на медийната среда в периода на предизборната кампания, предаде БТА.
„Медиите изиграха роля на брокери между политиката и публиката. Медиите действат като предприятия, ръководейки се от краткосрочни или средносрочни цели за печалба около властта“, каза още експертът и изтъкна, че има нарастваща тревога в средата на медиите за свободата на словото. Той представи данни, според които 50% от журналистите декларират, че е упражняван политически натиск върху тях или върху медията, в която работят.
Спасов съобщи още, че в хода на официалната кампания премиерът Бойко Борисов е продължил да бъде най-споменаваното лице в медиите. След него се подреждат кандидатите за президент Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин. От институциите най-споменавани са ГЕРБ, правителство, БСП и ДПС.
Субектите, изразили на-много мнение в медиите, се оказват партийните лидери Бойко Борисов и Сергей Станишев, а не кандидатите за президент. „Тези кандидати не бяха мажоритарни личности, а партийни кандидатури. Прави впечатление, че отношението към Борисов беше позитивно, докато към Станишев – силно негативно“, добави Спасов.
Положителните публикации за Плевнелиев са шест пъти повече от отрицателните, докато за Калфин – 1,7 пъти повече. Материалите за Меглена Кунева са били два пъти повече в негативна посока, отколкото в положителна. По думите на Спасов по отношение на Кунева е имало мощна негативна антикампания, особено в „жълтата“ преса. „В медиите тя е третирана като потенциално опасния трети, който може да пренасочи своите гласове така, че да повлияе на крайния резултат“, добави експертът и отбеляза, че колкото по-малко гласове е събрал даден кандидат на първи тур, толкова по-негативно става отношението към него. Той добави, че публикациите за Волен Сидеров също са били силно негативни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *