Международните финансови структури заделят над 160 млрд. долара за развиващите се държави

Международните финансови структури ще похарчат над 160 милиарда долара за подпомагане на развиващите се държави, предаде ИТАР-ТАСС. Това стана известно днес след проведеното в Истанбул заседание на Комитета по развитие, създаден съвместно от Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ).

Тази година международните банки за преструктуриране и развитие ще отпуснат 33 млрд. долара в подкрепа на икономиките на развиващите се държави. Световната банка вече за трета поредна година ще предостави на тези страни кредитна помощ от 100 млрд. долара. Още около 30 млрд. долара за възстановяване на икономите на развиващите се страни ще бъдат привлечени от други финансови организации.

Комитетът по развитие заяви в комюнике, цитирано от Анадолската агенция, че все още съществуват сериозни рискове независимо от появата на положителни фактори за постепенно преодоляване на световната финансова криза. Кризата влияе крайно отрицателно на редица развиващи се държави. До 2010 г. над 90 милиона души ще бъдат на прага на бедността, което ще усложни изпълнението на Целите на хилядолетието на ООН (включително планираното намаляване с 50 на сто на броя на гладуващите хора в света до 2015 г.), се посочва в комюникето.

Финанси
БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *