Мей и Юнкер искат бързи преговори за Брекзит

Британската министър-председателка Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер постигнаха съгласие на работна вечеря в Брюксел снощи, че преговорите за излизане на Великобритания от ЕС трябва да бъдат ускорени, предадоха Ройтерс и Франс прес.В обща декларация двамата заявиха, че в двучасовата конструктивна и приятелска среща те са направили преглед на напредъка в досегашните преговори и са единодушни, че тези усилия трябва да бъдат ускорени в идните месеци.
Срещата на Мей и Юнкер бе обявена по-малко от 24 часа предварително. На нея присъстваха и главните преговарящи от двете страни – британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис и Мишел Барние от страна на ЕС. Журналистите бяха държани на разстояние и за разговорите не бе дадена никаква друга информация освен общата декларация от шест изречения, посочва Ройтерс. В нея се посочва освен това общият интерес да бъде запазено споразумението за иранската ядрена програма, както и общата работа за засилване на сигурността на гражданите в Европа и конкретно в борбата с тероризма.
Мей и Юнкер вечеряха заедно снощи, три дни преди срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък в Брюксел, когато европейските лидери трябва да решат дали преговарящите за Брекзит могат да преминат към втората фаза, на която ще се обсъждат бъдещите търговски отношения между двете страни, при условие че на досегашните разговори за условията на раздялата е постигнат достатъчен напредък.

Говорител на Мей обясни пред репортери, че целта е Мей и Юнкер „да помислят за Флоренция и конструктивния начин, по който (речта) се прие и че искаме да продължим напред конструктивно“. Той имаше предвид речта на британския премиер във Флоренция, в която тя увери в края на септември, че Лондон ще изпълни задълженията си към Европейския съюз. „Сметката“, която Обединеното кралство трябва да плати, се смята за един от въпросите, по които между двете преговарящи страни има най-малко разбирателство. От гледна точка на ЕС достатъчен напредък няма и вероятно 27-те ще отложат решението за срещата на върха през декември. Основният спорен въпрос е колко трябва да плати Великобритания за „развода“. Според Брюксел сумата е между 60 и 100 милиарда евро, напомня АФП.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *