Мей призова Корбин най-после да се договорят за Брекзит

Британската министър-председателка Тереза Мей днес призова в авторски текст във в. „Мейл он съндей“ лидера на лейбъристите Джереми Корбин загърбят различията си и да се договорят за Брекзит, предаде Ройтерс.

„На лидера на опозицията казвам: Нека се вслушаме в това, което избирателите ни казаха на местните избори и да оставим за момент различията си настрана. Нека се договорим“, написа Мей в неделното печатно издание.
В. „Съндей таймс“ съобщи, че консерваторите ще предложат нови отстъпки на лейбъристите, когато преговорите бъдат възобновени във вторник. Те ще включват временен митнически съюз с Европейския съюз, който може да продължи до парламентарните избори през юни 2022 г.
„На този етап лейбъристите могат да използват манифеста си, за да настояват за по-мек Брекзит, ако желаят, а нов консервативен министър-председател може да настоява за по-твърд Брекзит“, заявява източник, цитиран от вестника.
Лейбристите изтъкват, че постоянен митнически съюз с ЕС е условие за подкрепа на плановете на Мей за Брекзит, докато консерваторите се противопоставят на такъв съюз, защото би попречил на Великобрлитания да сключва търговски договори с други държави.
Какъвто и да е митнически съюз със сигурност ще разтревожи повечето подкрепящи Брекзит членове на Консервативната партия, посочва Ройтерс.
Вестник „Обзървър“ съобщи, че десетки депутати лейбъристи са писали до Корбин с настояване за втори референдум за Брекзит.
Ревностният застъпник за Брекзит Найджъл Фараж написа в „Съндей телеграф“, че сделка между консерватори и лейбъристи за Брекзит, включваща митнически съюз, ще бъде „коалиция…срещу народа“.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *