Мексикански черен хумор срещу свинския грип

Въпреки смъртните случаи и тежките икономически последствия т.нар. свински грип не накара мексиканците да загубят способността си мрачно да се шегуват като заклинание срещу злата участ, предаде Франс прес.
Най-популярната сега шега се появи в понеделник, в началото на кризата, когато в допълнение Мексико бе разлюляно и от земетресение. Тя се състои в следната гатанка: „Какъв е отговорът на Мексико на свинския грип? – „Виж ме как треперя“. Оттогава игрите на думи (в рамките на добрия или не до там добрия вкус) изобилстват в мексиканския печат. Например: При обикновен грип човек казва „апчиху!“, а при свинския – „апчикви-и-к!“.
Фактът, че повечето от починалите са в град Мексико, роди друг виц: „Господи, ако светът ще свършва, започни с „чилангос“ (жителите на столицата). . .“
Жените домакини предпочитат шегата: „Докторе, мъжът ми ядекато прасе, смятате ли, че е пипнал свински грип?“. Не са пощадени и селските стопани, тъй като свинефермите са в центъра на вниманието: „Какво сеят селяните? – Ужас!“
Хуморът позволява на хората да преодоляват трудни ситуации, посочва автор в мексиканския ежедневник „Екселсиор“, която също се включва с анекдот, обединяващ „грипната тема“ с друг деликатен въпрос – нелегалната имиграция на мексиканци в САЩ: „Казват, че всички в САЩ са спокойни, понеже свинският грип не може да дойде от Мексико. Така езащото през границата не може нищо да премине, абсолютно нищо“.
Грипът стана обект и на интернет забавление. Сайт в глобалната електронна мрежа разработи игра „за борба“ с грипа А (H1N1), която ви предлага да ваксинирате максимален брой летящи прасета за няколко секунди и вече, изглежда, има доста почитатели. Изкушените могат да открият „Суайнфайтър“ на едноименния сайт www.swinefighter.com, който твърди, че във виртуалното пространство вече са унищожени над 7 милиона вируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *