Менда Стоянова отново призова Иван Искров да си подаде оставката

Управителят на БНБ Иван Искров трябва да си подаде оставката. За това призова председателят на парламентарната бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова пред БНТ. Ден по-рано същият призив бе отправен и от Десислава Атанасова, която оглави временната комисия за КТБ.

„Смятам, че той има моралното задължение да подаде тази оставка. Искров трябва да понесе моралната отговорност, че четвъртата по големина банка изпадна в такова състояние „, категорична бе Менда Стоянова.

По думите й отмяната на цесиите е една от възможностите, които са в правомощията на временния синдик в КТБ. Затова и са се предприели бързите законови промени – за да се въведе една нова фигура – на временния синдик, който да поеме функциите на постоянния синдик от момента на отнемане на лиценза до момента, в който съдът обяви банката в несъстоятелност и назначи нов постоянен синдик, обясни Стоянова.

Тя добави, че временният синдик ще има почти всички права на постоянния, с изключение на разпродаване на имущество. Той ще бъде задължен да опазва правата на банката и нейното имущество, може да завежда дела от името на банката, да предявява отменителни искове – но не за цесиите, а за прихващанията.

„Данните от последните три месеца сочат намаляване на активите на КТБ с около 800 млн. лв. Вероятно част от обезпеченията по кредитите ги няма. Но ако временният синдик започне да води отменителните искове, те могат да бъдат върнати „, каза Стоянова.

Тя каза още, че временният синдик ще носи персонална отговорност пред съда и ще е под строгия надзор на Фонда за гарантиране на влоговете. Той ще изготвя ежеседмичен отчет, който ще се дава на Фонда и на министъра на финансите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *