Меркел нарушава обещание, ако спаси Deutsche Bank

Меркел не може да си позволи спасяването на Deutsche Bank, предвид твърдата линия, която Берлин зае при опитите за спасяване от други европейски държави на закъсали финансови институции, се казва в коментарите на германските медии от уикенда.

Правителството опроверга статия от немски вестник от сряда, че работи по спасителен план за най-.голямата германска банка, чийто акции се сринаха, след като стана ясно, че щатските власти искат налагането на санкция от 14 милиарда долара, за участието на банката в скандала с продажбата на гарантирани с ипотеки дългови книжа преди финансовата криза.

Германия, която настояваше Италия и други страни да наложат крайни мерки в справянето с проблемите със собствените им банки, не може да си позволи “по-мека позиция” по отношение на проблемите с най-голямата си банка, се казва в статия на “Франкфуртер Алгемайне цайтунг”.

“Разбира се, канцлерът Меркел не иска да дава на Deutsche Bank каквато и да е държавна помощ” – се казва в уводна статия на изданието – “Тя не може да си го позволи, от гледна точка на външната политика, която Берлин зае във връзка със спасяването на италианските банки”.

Излизащият в Мюнхен “Зюддойче цайтунг” пък пише, че Меркел би нарушила обещание към данъкоплатците, ако спаси банката, което би било и катастрофа пред кампанията й догодина, в момент когато антиемигрантската партия AfD набира скорост.

AfD и сега се радват на ръст в подкрепата, заради противопоставянето на германците към политиката на отворени врати на Меркел по отношение на мигрантите. На изборите в две от провинциите тази нарастваща мощ на партията пролича явно, а в социологическо проучване от миналия месец партията събираше 16% подкрепа.

“Всяка държавна подкрепа за банката ще отведе още гласоподаватели при AfD,“ – пише в статията си Зюддойче – “Домашните политически съображения правят използването на този жокер крайно слабо вероятно. Дори още по-слабо вероятна е подкрепата на ЕК за подобна държавна помощ. Просто политическият риск ще е твърде висок”.

Акциите на Deutsche Bank отчетоха известно възстановяване в петък, спрямо рекордното дъно от предния ден, след появяването на спекулации, че банката може да се договори с щатските власти за плащане на санкция от 5.4 милиарда, вместо 14 милиарда долара.

 

Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *