Меркел е оптимист за Гърция

Меркел призна в интервю за радио Дойчландфунк днес, че орязването на разходи води до икономика, която не е способна на голям растеж.
Тя каза обаче, че има много примери със страни, в които програмите на МВФ са били осъществени и „много силни фази на растеж идват след определена фаза на рецесия“.
Според Меркел  структурните реформи никога нямат незабавен ефект, а има нужда от определено време преди техният ефект да бъде почувстван и те трябва разбира се да бъдат осъществявани усърдно.
Германия, най-голямата икономика на Европа и най-големият вложител в спасителните пакети за Гърция и други проблемни страни, поведе натиска за мерки за икономии, за да бъдат поставени под контрол бюджетните дефицити на страните, а също и за болезнени реформи, отбелязва АП.
Германският външен министър Гидо Вестервеле ще се срещне днес с ръководителите на Гърция, носейки послание за „окуражаване и очакване“ по отношение на гръцките реформаторски усилия. Атина обеща да продаде държавни предприятия  и да се опита да подобри конкурентноспособността на своята икономика. Гърция е потънала в дълбока рецесия, която се очаква да продължи вече четвърта поредна година, отбелязва АП.
Меркел заяви, че в Гърция е постигнат напредък, но призна, че проблемите остават.  Особен проблем в Гърция е, че дори когато се договарят подобрения в приходите, например увеличаване на данъците, това не води до вливане на повече приходи, защото събирането на данъци в страната е сериозен проблем, отбеляза Меркел.
Гърция в момента води преговори за втория пакет спасителна помощ. В петък преговорите между правителството и частните кредитори по сделка за размяна на облигации, необходима за избягване на дефолт, бяха близо до провал като представители на притежателите на облигации заявиха, че прегоровите са били „спрени за размисъл“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *