Меркел и Саркози обсъждат варианти за спасяване на еврото

Дни преди срещата на върха в Брюксел обаче президентът Никола Саркози и канцлерът Ангела Меркел все още не са изгладили различията помежду си.
Ангела Меркел иска стриктен централен контрол върху спазването на бюджетните правила, докато френският президент Никола Саркози се стреми да запази повече от националния суверенитет, обобщава Би Би Си.
Опозицията във Франция охули президента заради отстъпчивостта му към Берлин, който отхвърли идеите за еврооблигации и директно кредитиране на страните-длъжници от Европейската централна банка. Саркози е подложен на засилен натиск у дома да не отстъпва властови правомощия на бюрократите в Брюксел, които не са избирани пряко от народа. От своя страна, германският канцлер обеща конкретни стъпки към фискален съюз, който ще наложи бюджетна дисциплина и ефективно управление на кризата.
Каквито и предложения да изникнат на днешната среща на двамата, те трябва да дадат достоверна гаранция, че правителствата от еврозоната най-накрая ще поставят дефицитите си под контрол и ще задоволят неспокойните пазари, коментира Франс прес.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *