Меркел настоя за нов мини ЕС на ”стабилността”

„Ние не само говорим за бюджетен съюз, а сме и на път да го осъществим“, заяви германската канцлерка. Тя допълни, че става въпрос за „бюджетен съюз със стриктни правила поне за еврозоната“.
За този съюз се заговори през миналата седмица, когато стана ясно, че има възможност 6 финансово стабилни страни – Германия, Франция, Финландия, Холандия, Люксембург и Австрия сами да издадат еврооблигации. Финансовият министър Симеон Дянков пък заяви, че в този фискален съюз могат да бъдат включени България и Швеция, които не са в Еврозоната. Предложението за повишаване на пенсионната възраст от януари 2012 г. било част от цената, която страната ни плаща, за да влезе в него.
„Централният елемент“ на този „съюз на стабилността“, желан от Германия, ще бъде „нов таван на европейския дълг“, заяви канцлерката и повтори твърдото си намерение да убеди партньорите си в необходимостта от промяна на европейските договори, за да се затегне бюджетната дисциплина. „Няма алтернатива на промяната на договорите“, убедена е Меркел. Тя е категорична, че еврооблигациите не са лек за кризата, обхванала еврозоната. „Всеки, който не е разбрал, че еврооблигациите не могат да бъдат решението на тази криза, не е разбрал естеството на кризата“, заяви канцлерката.
Германия ще прекрати съпротивата си срещу намесата на ЕЦБ на пазарите и банката вероятно ще продължи да изкупува облигации.
Меркел призова днес към продължително заздравяване на икономическия и валутния съюз в 17-членната еврозона.“Ако някой ни беше казал преди няколко месеца, че в края на 2011 г. ще предприемаме много сериозни и конкретни стъпки към европейски съюз на стабилността, към европейски бюджетен съюз, към въвеждането на бюджетна интервенция в Европа, щяхме да го обявим за луд, каза още Меркел. Сега тези проблеми са част от дневния ред, ние сме на ръба да го направим, все още има трудности за преодоляване, но необходимостта от подобни мерки се признава от мнозина“, изтъкна германската канцлерка.
Тя осъди неуспеха на политиците в миналото да управляват държавните финанси в Европа, информира ДПА. Меркел призова съдът на ЕС да има правомощия да наказва нарушенията на правилата за стабилност в еврозоната, изтъквайки, че съдиите трябва да бъдат независими от политическо влияние.
Изявлението на Меркел дойде броени часове, след като френският президент Никола Саркози призова  в Тулон за по-близко икономическо взаимодействие със страните от еврозоната. Той заяви, че страните с обща валута трябва да изготвят заедно бюджетите си, да стеснят разликите в конкурентоспособността и да има автоматични санкции за нарушаване на бюджетната дисциплина. Според него е нужна и промяна на договорите, така че решенията в еврозоната да се вземат с мнозинство, а не с единодушие.Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек обаче заяви днес, че не е моментът за промяна на договора.  Котировките на акциите в Европа скочиха, а еврото поскъпна днес след като Ангела Меркел очерта планове за по-строги фискални правила в еврозоната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *