Меркел: Не очаквайте план за спасяването на Гърция

Политическите лидери на Германия сигнализираха за пореден път, че не могат да оправдаят пред своите избиратели оказването на финансова помощ на Гърция, която е фалшифицирала умишлено данните за своя бюджетен дефицит.
Германският канцлер Ангела Меркел предупреди инвеститорите да не очакват Европейският съюз да одобри спасителен план за Гърция по време на срещата на върха, която ще се проведе на 25 и 26 март в Брюксел, предаде Bloomberg.
В интервю за радио Deutschlandfunk тя е предупредила лидерите от ЕС да не създават празни илюзии на финансовите пазари, че Гърция може да получи парична помощ. Нейните забележки дойдоха малко, след като страните от ЕС се споразумяха за стратегия за оказване на финансова помощ на Гърция в началото на миналата седмица.
Малко след това гръцкият премиер Георгиус Папандреу и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заявиха, че ЕС ще уточни в детайли плана по време на срещата на 25-26 март в Брюксел.
Меркел обаче не желае акцента от разговорите да пада върху Гърция, защото страната не е фалирала и темата за оказване на финансова помощ не е най-належащото нещо в момента. Меркел освен това се опасява коментарите по въпроса да не изпратят грешен сигнал към пазарите и да създадат илюзии за инвеститорите.
Папандреу от своя страна се надява страните от ЕС да се споразумеят за обща финансова помощ, защото по този начин притесненията на инвеститорите относно Гърция ще утихнат. Това на свой ред ще намали лихвените проценти по гръцките държавни ценни книжа и ще позволи на правителството да изведе по-бързо страната от фискалната криза.
В крайна сметка по този начин Гърция ще може да избегне и прибягването за помощ от Международния валутен фонд. През миналата седмица дискутирането на обща стратегия за подпомагане на Гърция понижи изискуемата от инвеститорите доходност по гръцките държавни ценни книжа.
Социологическо проучване на Financial Times/Harris poll от този уикенд показа, че 61% от германците не са съгласи с това правителството им да предостави финансова помощ на Гърция.
Еврото поевтиня с 10% през последните четири месеца, след като фискалната криза в Гърция разклати доверието на инвеститорите в стабилността на еврозоната.
Гърция трябва да поеме плащанията по изтичащи емисии държавни ценни книжа за 20 млрд. евро през следващите два месеца.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *