Меркел: Ще направим всичко възможно, за да запазим целостта на еврозоната

Това заяви в интервю за БиБиСи германският канцлер Ангела Меркел. Берлин ще направи всичко, което може, за да запази целостта на еврозоната, допълни тя.
Атина има огромни слабости, но се опитва да ги преодолее, независимо дали в администрацията или при конкурентноспособността на гръцката бизнес общност, смята Меркел. Взехме решението да сме във валутен съюз. Това не е само парично решение, а също и политическо. Би било катастрофално да кажем на някой от тези, които са решили да бъдат с нас: повече не ви искаме, подчерта тя. Според нея еврозоната би била „невероятно отслабена“, ако Гърция я напусне.
Меркел успокои опасенията, че още страни може да се нуждаят от спасителни планове като тези за Гърция, като подчерта, че са били научени важни уроци. Канцлерът също похвали програмата за икономии на Великобритания и заяви, че „никоя страна не може да живее отвъд състоянието си“.
На Гърция наскоро беше отпуснат втори спасителен план на стойност 130 милиарда евро, припомня БиБиСи. Целта е той да предоврати фалита на страната и да я стабилизира до 2014 г. Германия участва с най-голям дял в спасителния пакет, което разгневи много немски граждани и политици.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *