Меркел щe бъде тъжна при неуспех на ТТИП

Меркел заяви днес пред Бундестага, че не е доволна от вероятния провал на Транстихоокеанското партньорство (ТТП), след като новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще изведе страната от споразумението, предаде Асошиейтед прес. В изявлението си пред германските депутати, с което призова към многостранен подход при решаването на глобални проблеми, канцлерът Ангтела Меркел не спомена пряко Тръмп.
„Честно ще кажа: не съм радостна, че ТТП сега вероятно няма да се осъществи. Не знам кой ще спечели от това, искам да се въздържа от прогнози“, каза германският лидер.
Знам само едно – ще има други търговски споразумения и в тях няма да ги има стандартите, каквито има това силно желано Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП). Това е свързано с работни места в условията на глобализация при справедливи конкурентни условия, с оформяне на глобализацията по човешки начин, допълни Меркел.

Дали ТТИП не се оказва и начин изгонените през вратата да влязат през комина? През месеците на мъчително обсъждане и бурни протести срещу  договора за свободна търговия между ЕС и САЩ /Trans-Atlantic Free Trade Agreement/, проправителствените медии от двете страни на океана се опитаха неусетно, под диктат на политиците, да подменят скандалното „свободна търговия“ с лицемерното понятие „партньорство“, с което се целеше да се внесе спокойствие сред противниците на този договор между САЩ и ЕС.  Според него  ще установи зона за свободна търговия между двата икономически колоса: САЩ и ЕС. Tова ще рече премахване на митническото бреме в търговията, което и сега е ниско /средно около 4%/. Но най-вече уеднаквяване на стотици, ако не и хиляди стандарти за качество на въздуха, храните, околната среда, лекарствата, за безопасност на електрическите уреди, за дейността на банките и застрахователните компании, в резюме: стандартизиране на потребителското битие от двете страни на Атлантика.

Ако икономическата мощ на ЕС и САЩ е съизмерима, то потребителската защита на европееца е значително по-висока. Никой не очаква американският пазар да завиши своите критерии, което би противоречало на самото призвание на ТТИП: да улесни и динамизира търговията през океана. Ясно е, че в името на икономическия растеж ЕС ще трябва да жертва високите си критерии. Ще рече да приеме за законно генно.модифицираните продукти, които вече са част от американското земеделие и хранителни навици и от които САЩ и да искат, не могат да отстъпят.  Дори само тази клауза от договора  ще промени европейската флора и здравния статус на жителите на Стария континент.

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *