Мерките 60/40 и „Запази ме“ ще бъдат удължени до края на годината

Социалните партньори подкрепиха удължаване на мерките за бизнеса, свързани с подпомагане заради последиците от пандемията. Мерките 60/40 и „Запази ме“ ще бъдат удължени. По мярката 60/40 до края на годината са предвидени 250 млн. лв., а по мярката „Запази ме“ – 100 млн. лв.

Кабинетът удължи срока на мярката „Запази ме“ до края на юни:: Investor.bg

Това обяви социалният министър Гълъб Донев след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, информира investor.bg.

Мерките засягат предприятия със спад в оборота и приходите от 30 и 40%, за които се предвижда подкрепа. За фирмите със спад от 30% компенсацията ще бъде 50% от осигурителния доход на работниците и съответно 50% от осигурителните вноски за работодател, а за тези със спад от 40% помощта ще бъде съответно 60%.

До края на октомври фирмите ще могат да кандидатстват за подкрепа на заетостта за месеците август и септември.

Относно изплащането на компенсации за работниците и служители на компании, чиято дейност е ограничена заради временни рестрикции, наложени от държавата, както и за самоосигуряващите се лица, също е постигнат консенсус постановлението да бъде прието с някои технически изменения. „Там ще бъдат подкрепени лицата, които са засегнати от затварянето на дейността на предприятията по заповед на държавен орган“, посочи Донев.

До края на януари изплащат всички суми по мярката "Запази ме" - Общество - България - NOVA NEWS – новият информационен канал - NOVA NEWS

Продължава подкрепата на работници и служители, които са били принудени да излязат в неплатен отпуск. Подкрепата е 75% от осигурителния доход.

„Успяхме да постигнем напредък за действията в подкрепа на подобни дейности. Правителството ще положи усилия да подкрепи градския транспорт и други. Настояваме категорично за ангажимента от министър Донев, че незабавно това правителство трябва да подготви и да започне работа по нова нотификация, за да имаме подготовка, която да се предостави на разположение на едно ново редовно правителство. Разчитаме на това“, заяви Ася Гонева от КНСБ.

КТ „Подкрепа“ подкрепи също продължението на мярката 60/40, заяви Ваня Григорова от синдиката. Ако на хората им се наложи да излязат в неплатен отпуск, те трябва да си платят здравните осигуровки, тъй като тези разходи няма да се поемат за сметка на бюджета, каза Григорова.

Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) посочи, че от асоциацията са подкрепили правителството, защото навременната подкрепа за работещите хора и работодателите е най-важна. Забележките им са свързани с промяна на прага на допустимост до мярката, за да може повече хора и фирми да бъдат подпомогнати със същия обем средства.

Анализ на данните на НОИ показа, че държавни компании са най-големите нетни бенефициенти досега по антикризисната мярка за запазване на заетостта 60/40. От старта на инициативата на 15 март 2020 г. до средата на септември 2021 г. общият обем на компенсациите възлиза на 1,5 млрд. лева, а средства са получили 13 307 фирми. Средната компенсация на служител е 575 лева, а 21 са средно компенсираните служители в компания.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *