Местан: Сидеров заплаши с 1000 биячи пред джамията

„Подпалването на религиозните килимчета няма прецедент в историята на нито една друга държава. Дори тоталитарни системи не са допускали подобен тежък инцидент. Подпалени килимчета – за нас е опит да се подпали етническият мир в страната“, заяви зам.-председателят на ДПС, цитиран от „Фокус“
„Няма да чуете от представител на ДПС да изрече думите, които Волен Сидеров каза на полицаите на 20 май: Следващия път ще ви докарам 1000 души, по-добре облечени от вас, които да ви бият и трепят. Заявяваме готовност да разпространим този кадър в това директно предаване. Мълчахме до днес, не сме задали въпроса – какви действия трябва да се предприемат срещу такава провокация срещу държавното устройство, когато 1000 „по-добре облечени” ще се саморазправят с органите на МВР?”, каза още Местан.
Той заяви, че от ДПС ще се чуят добри думи за столичния кмет Йорданка Фандъкова, когато отключи процедурата за изграждане на втора джамия, която ще реши проблема с изнесените килимчета.
„Много обичам да ме поучават сътрудници на Държавна сигурност, които са предавали своите хора, г-н, как ви беше агентурното име – Огнян, г-н Местан“, отвърна Волен Сидеров. „Правото на религия не предполага от центъра на София с мощни високоговорители да ми казват, че един е Аллах и други богове няма, това е груба намеса в моите религиозни виждания. Това се чува всеки ден по четири пъти от мощни високоговорители в центъра на София. Не е имало нападение над храм,  качването на тонколони върху клозет, обществен, както е по кадастрален план, това не е нападение срещу храм“, каза още лидерът на „Атака“.
Той попита колко пъти съмишленици на ДПС са разрушавали църквата в Якоруда, а не е имало задържани и повдигнати обвинения. „Какво става с поругаването на християнски гробове в Кърджали – то беше извършено от мюсюлманчета, някои от тях – непълнолетни. Искате ли тези кадри да ви прожектирам аз, да изтръгнеш един кръст, да го хвърлиш. Да направим една прожекция за това, че населението на Родопите ги карате да се наричат турци, затова, че ги отделяте от България. Сегашният мюфтия беше задържан от органите на реда преди години, уличен в разпространението на радикален ислям в Сърница, това го знаете много добре, г-н Местан“, добави Сидеров и се оплака, че по време на инцидента пред джамията е получил удари с палки и ритници.
Местан поиска лично обяснение и каза, че ако в архивите на ДС е съхранен поне един реквизит, който да е продукт на личната му воля и да съдържа нещо, укоримо от гледна точка на морала, той вече няма да се занимава с политика, цитира го БТА.
Човекът, ранил с камък депутатката Деница Гаджева, остава неизвестен, няма свидетели, които да са дали показания за случилото се, отговори пък вътрешният министър на въпрос на лидера на „Атака”.  Цветан Цветанов представи работата на полицията до момента по установяването участници в сблъсъците.
Срещу двама от задържаните тогава са образувани досъдебни производства за непристойни действия, повдигнати са им обвинения и са освободени с мярка „подписка”. Установен е човекът, който се е намирал върху сервизно помещение на джамията, ритал тонколони и размахвал нож, както и друг, който е размахвал водосточна тръба, и трети, хвърлило предмет по джамията, уточни министърът.
Сидеров обаче не остана доволен от отговора, защото не станало ясно дали са повдигнати обвинения срещу лица, които действали против представителите на „Атака”. „Има задържани само представители на „Атака”, а не – от обратната страна. Срещу двамата от „Атака” са повдигнати обвинения и те отиват на съд. Каква е причината за двоен стандарт? Пред очите ни служителите освобождаваха т.нар. мюсюлмани, въпреки че те също участваха в сблъсъка – защо те бяха освобождавани още на място“, попита лидерът на партията.
„Двамата задържани са били най-агресивните. Нямаме никакъв мотив да прикриваме когото и да било. За нас е важно полицията да не бъде ползвана в политически говорения“, отговори Цветанов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *