Месят козунак с жълт прах

Изхвърлят млякото и маслото заради химическа смеска

Великденските козунаци ще приличат повече на продукт на химическата промишленост, отколкото на кулинарно произведение. Много от фурните вече заместват с изкуствени традиционните съставки за обредния хляб. Така количеството се увеличава с около една трета, а вложените средства са значително по-малко. Специална смеска от жълт прах и набухватели се прибавя към брашното. Тя замества яйцата, захарта и голяма част от мазнината, които са нужни според традиционната рецепта, обясняват хлебари. Освен пакетчето за замесване на сладкиша са нужни само брашно, вода, мая и аромат. Благодарение на смеската тестото става пухкаво, жълто е, а готовият козунак се къса „на конци“ също като истинския. Освен това съставката чудо удължава срока на годност на продуктите, те изглеждат по-свежи, не се втвърдяват и не мухлясват. Така за Великден може да си купите сладкиш, произведен преди две седмици. Цената на една опаковка от смеската е около 4 лв. С нея и около 4 кг брашно може да се замесят поне 10 самуна.

Поне 6 милиона козунака ще изядат българите около Великден, прогнозират от Федерацията на хлебарите и сладкарите в България. Търсенето им скача повече от два пъти около празника. Затова на някои места в страната се налага да се правят списъци, в които всеки посочва колко козунака иска да купи за празника. Хората, които не са се включили в списъка, често остават с празни ръце. Тази година обаче ще се постараем това да не се случва и да не се налага хората да се запасяват седмица по-рано, успокояват пекарите. Според тях цена на козунака няма да надвишава 2 лв.

Юлияна Узаничева

Рецепта от 1925 г.

–––––––––––––––––––––––––––

Бабите ни слагали и бадеми

5 кг брашно, 80 жълтъка и 10 белтъка, 900 г захар, 3 праха ванилия, 1 шепа стафиди, 1 кг чисто масло, малко сол, 1 кг мляко, 1/4 чаена чаша каймак, 1 парче мая голямо 5 на 5 см.

Около 1 кг брашно се попарва с топло мляко, докато се образува възрядка каша. Изстива, докато търпи пръста. Маята се размива с топлото мляко (да не се попари), прибавят се 2-3 супени лъжици захар и се съединява с кашата. Поставя се на топличко да втаса. Брашното се пресява и се постопля и се слагат яйцата (отделно жълтъците и белтъците разбити), захарта, разтопена с млякото, маята, солта и лимона, а маслото се оставя за омесване. Омесва се тестото, като от време на време се прибавя от маслото (разтопено), докато започне да пуща шупли. Оставя се покрито да втаса на топло място. Готово, разлага се по форми, намазани с масло (пълни до половина), оплетени коси, руло и др. При разлагането се примесват към тестото по-малко стафиди. Оставят се пак да втасат на топло и щом почти напълнят формите (да не превтасват), намазват се леко с белтък, посипват се по желание със захар и се набождат с бадеми. Пече се отначало в гореща и се допича в умерена пещ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *