Метрото оскъпи жилищата в прилежащите квартали

Това отчитат от АДРЕС Недвижими имоти в обобщението си за пазара на жилища през летните месеци.
По данни на компанията цените в столицата през юли и август регистрират слаб спад – по-малко от 2.5% спрямо второто полугодие на 2011 година. В кварталите в близост до метрото обаче нивата не отчитат почти никакво понижение, а на места дори се наблюдава лек ръст.
„Цените замръзнаха не само в районите около Втория метродиаметър“, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС Недвижими имоти.
„Спадът спря и в кварталите, разположени около първата вече функционираща линия на подземния транспорт. Причината е, че с отварянето на втория етап подземното движение вече ще покрива значително по-голям периметър и то като мрежа, а не просто лъч. Това се отразява на неговата функционалност и дава на живеещите в зоните на метрото много повече мобилност и възможности за бързо и лесно придвижване до ключови за живота на столицата точки. Освен това Столична община вече обяви първите мерки за промени в наземния транспорт, които да увеличат периметъра с бърз достъп до метростанциите, като фокусът е върху кварталите Надежда, Връбница и Лозенец. Много нови спирки ще бъдат разкрити, а в началото на 2013 г ще има по-сериозни промени на база данните за пътникопотока, получени след откриването на втората линия на метрото”, коментира още Богданов.
По данни на АДРЕС без видима промяна се задържат ценовите нива в Люлин, Младост, Илинден, Надежда. Леко покачване пък (с около 0.5%-1%) има в районите на Света Троица, Мусагеница, Банишора.
И друга позитивна тенденция на пазара на жилищни имоти отчитат от АДРЕС. Купувачите на имоти за инвестиция от началото на годината постепенно се завръщат, но през лятото появата им е значително по-осезаема. Те започват да предприемат и по-смели стъпки – през юли от АДРЕС регистрират сделка за жилище на стойност 163 000 евро.
Тенденцията за сделки на по-високи нива е валидна не само при инвестиционните покупки. Лятото отключи скъпи продажбите на скъпи имоти. През юли и август в София близо 60% от сделките са за имоти на стойност 50 000 евро, над 18% са за жилища до 70 000 евро, а за над 100 000 евро жилище са купили около 10% от купувачите. Отстъпките, според АДРЕС, се срещат все по-рядко на пазара – с 10% намаляват случаите на отстъпки над 5 000 евро, а с 10% се увеличават сделките без отстъпка.
Една от основниъте причини за растящия брой двойни сделки – продавам, за да купя друг имот, се дължат на атрактивните промоционални оферти за ипотечно кредитиране, които банките предложиха.Средният процент на външно финансиране за сделките през лятото е 35-40%, а самоучастието на купувачите е между 60% и 65%.
Активизират се по-зрелите купувачи – хората над 45-годишна възраст демонстрират с около 14% по-висока активност през летните месеци спрямо първото шесмесечие на 2012 година. Според експертите от АДРЕС това може да се дължи на приближаващата академична година за студентите.
Преди спада на цените родителите от градовете извън столицата търсеха жилище под наем за първокурсниците, които отиват да учат и живеят в София. Ниските продажни нива в момента карат много от тези родители да пристъпят директно към покупка на имот за децата си. Повечето от тях са наясно, че дори след завършване на образованието си децата им ще останат да живеят в столицата, което на практика прави покупката на имот в далеч по-изгодна стъпка от наемането на жилище.
„Активизирането на по-възрастните купувачи обхваща и пенсионерите, много от които пристъпват към продажба на голямото си жилище, което децата и внуците им са напуснали, търсейки самостоятелност“, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС.
„Много от хората в пенсионна възраст се справят трудно с покриването на разходите за консумативи и поддръжка на голям имот и като резултат търсят по-малък по площ апартамент в тих и комуникативен квартал. Отчитаме и известен ръст в сделките с участието на българи, завърнали се от чужбина», допълва Павлов.
Продажбите се катализират от две основни явления през лятото, като и двете са обвърани с двойни сделки. Много продавачи решават да се разделят с панелните си апартаменти, които са втори или пък трети имот в рамките на семейството. Тези хора инвестират парите от продажбата, за да потърсят жилище ново строителство, което да отговаря на нуждите им. През лятото са се реализирали и множество продажби на земи, със средствата от които се финансира покупката на апартамент в града.
Пазарът на наеми също демонстрира сериозна активност през лятото. Близо половината от наемателите в перидоа юни-август са намерили подходящия имот в рамките на 1 до 3 седмици. Наемните нива се задържат без особена промяна – между 2.7 и 4.5 евро струва квадратният метър отдаваема жилищна площ в столицата.
Прогнозата на АДРЕС за пазара до края на годината е свързана с продължаващо активизиране на сделките и задържане на цените. Банките ще продължат да играят основна роля за сделките в средния ценови клас.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *