„Метро“ навлиза в нов бизнес

Повече доставчик на едро, отколкото търговец на дребно – така се позиционира „Метро“ и такава ще е стратегията му занапред както в България, така и в останалите държави, където присъства. Това беше основното послание, отправено от висшия мениджмънт на компанията начело с главния изпълнителен директор на „Метро груп“ Олаф Кох на срещата му с медиите, проведена в края на миналата седмица в Берлин. „Искаме да бъдем най-добрият партньор на малкия бизнес“, заяви Кох.
Конкретните нови проекта на компанията, засягащи и България, са два, стана ясно в Берлин. Първо – ще бъде стартиран акселератор за технологични стартъпи в сферата на хотелиерството, ресторантьорството и кетъринга. И второ – веригата ще предложи на малките търговци на дребно нов франчайзингов модел.

Да създадеш оборот …

Първият проект на „Метро груп“ – да създаде акселератор за технологични стартиращи компании в хотелиерството, ресторантьорството и кетъринга, е доста напреднал. Той е в партньорство с американската Techstars, чиято основна дейност е именно финансиране на новосъздадени дружества заедно с венчър фондове. До момента Techstars е подпомогнала 500 дружества в САЩ и Европа, като общата сума на инвестираните пари в тях е 1.2 млрд. долара. Акселераторите й в съдружие с „Метро“ от седмица вече работят в Берлин, Лондон и Париж. Конкретен срок за стартирането на българския засега няма, но то предстои скоро. Проектите ще получават до 120 хил. евро. Условието е те да ангажират въвеждане на технология и да са специализирани в трите сфери. Това всъщност ще е първият акселератор, насочен само към този тип бизнес. Кандидатите може да са както работещи дружества, които имат нов проект, така и току-що създаващи се само с идея. През първите три месеца след одобрението си те ще получават и менторство от „Метро“ и Techstars. Впоследствие екипите на двете компании ще им оказват съдействие, за да сключат търговските си договори. Инвеститорите ще са както венчър фондове, така и основателите на самия акселератор.

…и да прибереш оборот

Другият проект на „Метро“ е чисто търговски. „В България имаме намерение да въведем нова програма за франчайз на магазини“, каза Олаф Кох. Конкретните условия засега не са уточнени, но очакванията са това да стане в следващите няколко месеца. В общи линии идеята е част от асортимента в малките обекти, избрали този тип франчайз, да бъде доставян от „Метро“, експерти от веригата да консултират собствениците им и всички те да работят под един общ бранд. Какъв ще е той за момента поне официално не е изяснено.

„Метро“ имаше подобна програма в България преди години, като брандът беше „Аро“. Впоследствие заработи концепцията „Моят магазин“. „Аро“ обаче беше изоставена като схема за работа с малки обекти още през 2008 г., а „Моят магазин“ явно не дава желаните резултати.
И за двата нови проекта в България висшият мениджмънт на „Метро груп“ ще разчита на новия главен изпълнителен директор на тукашното дружество – Вероника Пунчева. Другата основна насока, в която ще се развива компанията, са електронните заявки за доставка на стоки до клиентите на едро.
Metro cash & carry има 766 обекта в 28 страни, сред които и България. Финансовите резултати на българското дружество не са обявени, но по данни на „Капитал“ за 2013 г. „Метро кеш енд кери България“ има 718.6 млн. лв. приходи и 32.8 млн. лв. печалба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *