Мизерна добавка от 40 лева за пенсионерите

Мизерна или направо подигравка ще бъдат и тези добавки за Великден в размер на 40 лева, които ще получат всички пенсионери, чийто размер на изплащаната пенсия за април е до 321 лева включително, което е линията на бедност за 2018 г. Това обяви на брифинг пред журналисти в сградата на Министерски съвет социалният министър Бисер Петков. Той уточни, че Министерският съвет е одобрил допълнителен трансфер в размер на 49 100 000 по бюджета на Държавното обществено осигуряване, с който ще се осигури изплащането на еднократни допълни суми към априлските пенсии на 1 227 000 български пенсионери.
Министър Петков добави, че по този начин за Великден ще бъдат подпомогнати над 56 процента от българските пенсионери, тъй като по данни на Националния осигурителен институт /НОИ/ броят на пенсионерите е около 2 170 000 човека. По думите му НОИ е създал организация да започне изплащането на априлските пенсии, заедно с великденските добавки, от 4 април. „Това ще позволи една голяма част от пенсионерите си да получат пенсиите и добавките преди великденските празници“, уточни Бисер Петков.
Министърът на труда и социалната политика изтъкна, че по този начин се продължава възприетата практика за празниците Коледа и Великден да бъдат подпомагани пенсионерите, чиито пенсии са в размер до линията на бедност, определена за съответната година. За това се отделят от бюджета допълнително около 100 млн. лева за българските пенсионери, отчете Бисер Петков.

При последното преброяване 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни добавки, 5 пъти повече са мъжете, които получават максимални пенсии. Към 2017 г. над 45 хил. българи са получавали тавана, докато жените в групата са едва 7980. Най-много са богатите пенсионери са от жълтите павета –  в София- 19 хил., докато в Силистра те са едва 190, показва справката по области.

 

Стефан ПРОНЧЕВ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *