Мика Зайкова : Таванът за кешови плащания ще увеличи сивата икономика

Депутатите решиха на първо четене да се намали прагът за ограничаване на плащанията в брой от 10 000 лева. на 5 000 лева. Какви ще бъдат последствията за бизнеса и беше ли обслужен интересът на банките с тази промяна, анализ направиха Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика и финансовият експерт Мика Зайкова.

„Некоректните търговци не са от малкия и среден бизнес, а те са най-потърпевши. Това не е ли субсидия за банките – по този начин ще се създаде изкуствена ликвидност и балон, който може да изгърми. Ще задоволим банковия сектор и ще замажем очите на Европейския съюз“, заяви Шарков.

Мика Зайкова посочи, че с промяната се цели да се покаже пред Европейския съюз, че България прави опити за борба с корупцията и сивата икономика, информира pik.bg.

„Това е мярка, с която искаме да представим пред Европейския съюз, че борим сивата икономика. Това не вярно, защото корупцията и сивата икономика не боравят с пари в брой – има офшорни сметки, пластики, биткойни. Само 9 страни в ЕС имат тавани за плащане в брой и само 2 държави с по-нисък от нашия – Гърция и Португалия. Всяка рестрикция води до сива икономика, който иска да прави нещо в областта на корупцията няма да отиде наведнъж да внесе примерно 10 000 лева. Най-добре смазаната система, е ситемата за корупция в България – най-реформирания сектор“, заяви Зайкова.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *