Миков: Нападението над Доган е огромно изпитание за новия главен прокурор

Това коментира в предаването „Преди всички“ Михаил Миков, депутат от Коалиция за България и бивш вътрешен министър.
Става въпрос за едно посегателство, което взриви и ще взриви общественото спокойствие и ще има дълги последици не само върху политическия живот. Смятам, че е рано да се дават някакви квалификации, нещо, на което сме свидетели. Политическото говорене, политическото насочване изпревари свършването на работата на органите по разследването. Правейки анализ на ситуацията, аз лично смятам, че има опит за покушение. Тук коментарът за негодното средство – газовия пистолет, което не е абсолютно негодно средство, някак си подмина другия въпрос – за ножовете, които са били в извършителя, коментира Миков. Според него самото насочване на версиите в посока, че това не е опит за убийство, буди най-малко недоумение.
Анти-ДПС реториката е факт. През последните години този език на крайната омраза, включително етническа и личностна, дава своите резултати. Дано това да спре до тук, каза депутатът. Миков е категоричен, че в разследването трябва да се работи в посока за съучастници или подбудители: Без да има отговор на тези въпроси, вингаи ще остане усещането, че се прави опит за политическо насочване и приключване на случая.
Димо Гяуров от Синята коалиция също изказа мнение по темата: Това, което се случи в събота, не е атентат, не е това, което беше наречено. Но това е тежка политическа провокация – провокация срещу реда, срещу законността, срещу политическия строй в страната. И на първокурсниците в Юридическия факултет е ясно, че с негодно оръжие, с негодно средство няма как да бъде извършен атентат.
Относно въпроса за етническата омраза, Гяуров коментира: Тук политическата реакция беше твърде пресилена и особена тази от страна на ДПС. Не мога да приема тезата, че това е резултат от етническа омраза или някакво противопоставяне вътре в обществото на етническа основа. Бих призовал колеги и политически коментатори да бъдат много внимателни, защото нищо чудно идеолозите на това, което се случи, да целят тъкмо подобно преиграване с темата. /…/ Не искам да бъда защитник на премиера Борисов, но ми се струва, че той доста обрано реагира в тази ситуация. Тези, които пресолиха нещата, са ДПС.
Димо Гяуров е категоричен, че НСО се е издънила тотално. Той смята, че в този си вид НСО е абсолютно негодно да се справя със задачите си: Службата отдавна е доведена до слугинаж, до обслужване на уж охраняваните лице и до разнасяне на мрежите с покупките им.
Според депутата от Синята коалиция, трудно би могло да се търси отговорност за посегателството върху нападателя. По скоро би могло да се търси отговорност по отношение на хулиганско поведение, смята той.
Ако прокуратурата иска да си свърши работата, и Господ не може да й попречи. Бих си позволил един съвет към главния прокурор – нека най-сетне някой да въведе ред в прокуратурата по отношение на говоренето.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *