Микрокредитирането с лице към социални фирми

Микрокредитиране на социални предприятия ще има възможност да бъде реализирано според оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“.  Това стана ясно при откриването на информационен ден по схемата на ОПРЧР „Развитие на социалното предприемачество“ в „Интер експо център“ в София. По думите на социалния министър Зорница Русинова това е сфера, която има достатъчно сериозна пазарна ниша, защото всяко социално предприятие – като неконкурентно търговско предприятие на свободния пазар, има изключително голяма трудност, когато трябва да намира кредитен ресурс за разширяване на производството или за оборотен капитал. За тази дейност са отделени допълнителни 23 милиона лева, които са насочени през оперативната програма със споразумение към фонда на фондовете.
В момента се подготвя документацията и до края на годината ще започне изборът на микрофинансиращи организации, които ще изпълняват кредитната схема.
Очаква се най-късно до средата на следващата година да заработи възможността за микрокредитиране на социалните предприятия, каза министърът. Със схемата за социалното предприемачество, за която сме отделили 15 милиона лева, ще дадем възможност на стотици хора да намерят реализация чрез социалната икономика, заяви Русинова.
По думите й това е важна за социалното министерство политика, тъй като социалната икономика създава не само социална отговорност у корпоративния дух, но дава възможност и на уязвими хора да намерят своята реализация. В предишния програмен период са създадени над 44 социални предприятия, които продължават да съществуват, отбеляза Русинова.
По думите на министъра тези предприятия дават възможност на хората да се чувстват добре в работната среда, а у работодателите създават усещането, че са социалноотговорни.
С новия финансов ресурс ще се подкрепят вече съществуващите предприятия и ще се създадат повече възможности на неправителствения сектор, на общините и търговските дружества да продължат да развиват социалната икономика в България, каза Русинова. Тя припомни, че ОПРЧР, както в предишния, така и в сегашния програмен период, е най-успешната – над 62 процента са договорените средства и е единствената програма, по която има близо 20 процента възстановени средства от ЕК. Около 1 милиард е стойността на отворените процедури, по които се изпълняват различни проекти.
Министърът подчерта, че различното спрямо предишния програмен период е, че има 20 процента по-висок ресурс за социално включване, както и електронно кандидатстване.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *