Микропроектите ще обединят Дунавския регион

Микропроектите трябва да са в основата на бизнес отношенията на страните по поречието на река Дунав.  Около това се обединиха участниците в петия годишен форум, посветен на предизвикателствата и перспективите за проучвания и иновации по поречието на река Дунав. Той се проведе в края на ноември, като на срещата се дискутираха основните три ключови момента: сътрудничество, координиране и комуникация. Дунавската стратегия на тази среща официално отбеляза и петгодишнината от  съществуването си.
Устойчивото развитие е един от най-големите въпроси, който стои пред нас в началото на XXI век, подчерта заместник-председателят на Европейския комитет на регионите Карл-Хайнц Ламберц.
Европейското териториално сътрудничество е един от инструментите за постигане на устойчиво развитие. В това число важно е да се затвърждава териториалното сътрудничество в пограничните зони. Истинското междурегионално партньорство води до създаването на работни места и растеж на регионите, подчерта Натали Ферсхелде, заместник-ръководител на отдел за трансгранично сътрудничество в Главна дирекция „Регионална и урбанистична политика“ на Европейската комисия.
„Малките проекти, микро проектите трябва да стоят в основата на трансграничното сътрудничество. Хората от двете страни на границата трябва да изградят доверие помежду си и да работят заедно. Важна е и свързаността на регионите, а река Дунав дава голямо предимство на дунавските региони. Важно е опазването на нейния ресурс, красотата й принадлежи на всички страни, през които минава, и е невъзможно само една държава да се грижи за това.“
Петгодишният форум бе предшестван от редица инициативи на бизнес структури  от поречието на Дунав Така например Българската търговско-промишлена палата (БТПП), в сътрудничество с Партньорския проект на Асоциацията на немските търговско-икономически палати (DIHK) и ЦЕФТА „Приложение на ЦЕФТА за подпомагане на интернационализацията на икономиката на Югоизточна Европа“, Западнобалканския инвестиционен форум на палатите (WB CIF) и Асоциацията на дунавските търговски палати (DCCA), организира преди два месеца конференция на тема „Либерализация на търговията и услугите в Дунавския регион, Западните Балкани и страните от ЦЕФТА“. Тази среща бе продължение на 6-тата Конференция на Дунавския регион, организирана от Австрийските икономически палати (WKO) на 13-ти септември 2016 г. във Виена. Събитието се отличи като подходящ инструмент за насърчаване на синергията между дунавските страни, Западните Балкани и страните от Югоизточна Европа, както и за промотиране на интересите на малкия и среден бизнес в международната търговия.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *