Милен Велчев: България ще бъде единствената страна в ЕС, която няма да намали дефицита си от 2009, а ще го увеличи.

Това заяви Милен Велчев, член на Политическия съвет на НДСВ, на пресконференция днес, предаде БТА. Според него ГЕРБ трябва да поиска този вот във връзка с актуализацията на бюджета, която се дискутира в момента в парламента.
Всички политически сили, включително и партньорите на ГЕРБ, критикуват промените в основния финансов закон, отбеляза Велчев.

Той коментира, че актуализацията на бюджета е обявена като средство за намаляване на разходите, а всъщност те се увеличават. В крайна сметка, въпреки говоренето за драстично орязване на разходите, излиза, че правителството ще харчи повече, отколкото се смяташе в началото на годината, посочи Велчев. По думите му България ще бъде единствената страна в ЕС, която няма да намали дефицита си от миналата година, а ще го увеличи.

Актуализацията на бюджета цели парламентът да узаконивъзможността правителството да харчи много повече, отколкото може да събере, ще узакони и изземването на 600 милиона лева от министерства и общини, а, от друга страна, ще се дадат в джоба на премиера допълнително 1.1 милиарда лева – т.нар. резерв, заяви Велчев. Според него така ще се стигне до вдигането на лихвите за всички българи и падането на рейтинга на България.

Актуализацията на бюджета отразява тръгване надолу, въпреки оптимистичните прогнози на финансовия министър, заяви на свой ред лидерът на НДСВ Христина Христова.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *