Милиардерът Яромир Тесарж предложи €300 млн. за ЧЕЗ България

Милиардерът Яромир Тесарж от Чехия е кандидат да купи активите на ЧЕЗ България. Бизнесменът е предложил 300 милиона евро за бизнеса на ЧЕЗ у нас, съобщава чешкият вестник Hospodarske Noviny.Тесарж е собственик на другата чешка енергийна компания, която оперира у нас – „Енерго-Про“. Тя отговаря за електроразпределението в Североизточна България. Милиардерът е един от най-богатите хора в Чехия.
„Компанията Енерго-Про отговори на призивите за коригиране на офертите за активите на ЧЕЗ в България. Подадена е ревизирана оферта, която отговаря на необходимите параметри“, заяви говорителката на Тесарж Хана Хикелова. Хикелова отказа да коментира точния размер на офертата, но потвърди, че цената е над първоначалната инвестиция на ЧЕЗ в България (т.е. 281 милиона евро), и е по-висока, отколкото ЧЕЗ първоначално поиска за българското поразделение. Така че сумата най-вероятно е около 300 милиона евро.
Наддаването за продажбата на активите на ЧЕЗ в България започна през пролетта и включваше 4 предложения – 3 за електроразпределителната компания и фотоволатичната електроцентрала „Орешец“, а четвъртото – за ТЕЦ „Варна“, съобщават чешките медии.
Получените оферти не удовлетвориха чешката компания и тя даде на кандидатите още 1 седмица, за да ги коригират. От ЧЕЗ не разкриват колко коригирани предложения са получили, тъй като все още преговарят с някои от кандидатите.
Единственото предложение, което изглеждаше приемливо, бе за варненска въглищна централа, която бе затворена заради липсата на задължителната сероочистваща инсталация. Кандидатът за нея е готов да плати около 50 млн. евро, което удовлетворява ЧЕЗ, според източници на HN. Преди няколко дни Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е разрешила на „ЧЕЗ България“ да бъдат изведени от експлоатация енергийни блокове 1, 2 и 3 в ТЕЦ „Варна“. Решението е взето на закрито заседание на КЕВР по-рано този месец, съобщи БТА. Заради спирането на трите блока на централата КЕВР изменя и издадената на ТЕЦ „Варна“ лицензия за дейността „производство на електрическа енергия“, като намалява инсталираната електрическа мощност от 1 260 MW на 630 MW.  ТЕЦ „Варна“ ЕАД е втората по големина топлоелектрическа централа в България и на Балканския полуостров. Тя е собственост на „ЧЕЗ България“. На 1 януари 2015 г. централата беше временно изведена от експлоатация, защото не изпълнява европейските норми за екология.

Ако офертата на Тесарж бъде приета, ще бъде създадено огромно енергийно дружество, което ще обслужва 2/3 от територията на България и ще има над 4 милиона абонати.
Притежаваната от чешкия милиардер „Енерго-Про“ стъпи у нас през 2011 г., когато купи бизнеса на германската E.On за 133 милиона евро. Освен в България компанията притежава различни енергийни активи и в Чехия, Словения, Грузия и Турция.

 

Ели ЯНЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *