Милионерите се подмладяват, но намаляват

Ако миналата година се шегувахме, че броят на милионерите у нас се удвоява заради инфлацията, то тази година те се топят заради дефлацията. Защото богатите българи с доход над един млн. лв. за 2013 г. са 147, а през 2012 те бяха със 101 повече. Докато в София, Варна, Добрич броят им се е стопил наполовина, то Бургас може да се похвали с 11 нови милионера. Топ 10 на богатите се подмладява, заработва двойно повече пари и има само една дама.

Мъж на 49 г., от София, с 6 млн. лв.доход през годината, зодия Дева. Това е профилът на деклариралия най-голяма сума пред данъчните милионер. Най-богатата дама – на 48 г., от столицата, зодия Рак, пък е изкарала през миналата година повече от 4 млн.лв. Интересното в случая е, че и двамата топ-богаташи са спечелили парите си от продажба на имущество. Най-младият мениджър милионер е жена на 25 г., която е изкарала през м.г. близо 3 млн.лв., т.е. заплатата й е била средно около 240 хил. лв. А най-младият мениджър сред мъжете е на 26 г. и е докарвал на месец около 275 хил.лв.

Официалните български милионери, декларирали доходите си пред данъчните, са спечелили общо над 305 млн.лв. Произходът на парите на първо място е от трудови договори, на второ място са доходите от стопанска дейност като едноличен търговец и на трето място – от продажба на имущество. Най-ниският деклариран доход извън заплатата е 2 лв., показват данните на Националната агенция за приходите. Така разликата между този съвестен данъкоплатец и водещият топ-листата е почти 6 млн. лв.

Защо богатите българи намаляват? Едни ще кажат – криза е, бизнесът изчаква по-добри времена, а и много фирми фалираха. Оптимистът ще реагира на появата на милионери като знак, че бизнесът вече излиза на светло. Ето, плащат си данъците богатите, което е добре за държавата. А и успяват, въпреки кризата. Още повече, информацията на данъчните сочи, че една трета от милионерите са спечелили парите си от трудови и мениджърски договори. Песимистът обаче ще използва другата информация – големите пари са натрупани не от производство, а от търговия с имоти. А и стопяването на богатите е сигнал, че нещо в държавата не е наред и икономиката е с патерица. Освен това, публична тайна е, че реалните милионери са много повече, но те са основно в сивия сектор. Те не декларират истинските си доходи. Скъпите коли по улиците се множат, за луксозните къщи в софийския Бевърли Хилс вече няма място. Да не говорим за морските курорти и техните луксозни хотели. Така че, статистиката на данъчните изкривява реалната картина за броя на богатите българи, да не говорим за тяхното богатство. Прекалено малко са. А и никой не си прави труда да попита, какво стана с отпадналите от класацията милионери – фалираха ли, заминаха ли, в сивия сектор ли влязоха… Май последният вариант е най-точен. Ето психологическа илюстрация: Има само един честен начин да станеш милионер – казва един богаташ на друг. – Кой е той? – Бях сигурен, че и ти не го знаеш…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *