Милионери от цял свят се захласнаха по златото във Варна

3-годишният Франческо е най-малкият пътник в легендарния влак

Напълнихме с раци “Ориент експрес”

За седми път легендарният „Ориент експрес“ пристигна на гара Варна. Луксозният ретро влак дойде с близо 30-минутно закъснение в морската столица, където го очакваха куп любопитни посрещачи. Момиче и момче в национални носии поднесоха по стара българска традиция хляб и сол на ВИП пътниците. В атрактивната композиция се возеха 84 туристи от Австралия, Англия, Белгия, Бразилия, Германия, Италия, Мексико, Холандия, САЩ и Франция.

Вазите във влака винаги са пълни със свежи рози и фрезии, а на масите в ресторанта греят снежнобели покривки“Много солено посрещате гостите си“, мръщеха се пасажери от легендарния „Ориент експрес“ на гарата във Варна. Оказа се, че някои от чужденците са се нагълтали с шарена сол, вместо да я поръсят върху залък от поднесената им погача. Объркването им развесели десетките посрещачи, струпани край влака. 3-годишният Франческо от Англия обаче не сгреши. Родителите му го смъкнаха от купето още съвсем сънен и му разясниха подробно за традиционния български ритуал при посрещане. Най-малкият пасажер веднага лапна хапка от вкусната погача, поръсена с мерудия.

Влакът „Ориент експрес“ остана 4 часа във Варна. Туристите разгледаха уникалната експозиция „Тракийските златни съкровища“ в Археологическия музей. По време на престоя си те посетиха правителствената резиденция „Евксиноград“ и се разходиха в парка. По-късно се отбиха на литургия в катедралата „Свето успение Богородично“, където звучаха грегориански песнопения. На път за границата на Капитан Андреево влакът спря за нощна почивка, обясни Димо Атанасов, представител на туроператора „Балкан сервиз травел“. На вечеря за пътниците е свирил големият акордеонист от Пловдив Красимир Господинов в музикалния салон на трена.

Докато туристите разглеждаха забележителностите в морската столица, под зоркото око на главния готвач Кристиян Бодигел шафнери заредиха влака със сладководни езерни раци, българско кисело мляко, хлебчета и кроасани от фурната на Жорж Лагард. 42-ма души начело с началника на влака Бруно Янсенс обслужват пътуващите баровци. За 9-дневния воаяж от Париж през Виена, Будапеща, Букурещ, Русе, Варна и Истанбул те плащат билети по 6000 евро за ретро лукс и вкусни манджи. В цената не е включена културната програма и поръчаните напитки по време на пътуването. Композицията от 15 вагона има 7 спални, 3 вагон-ресторанта, клуб-бар, вагон-баня със 7 самостоятелни кабини, фризьорски салон и три сервизни вагона. Килимите, с които е застлано, са скъпи и меки, на масите в ресторанта покривките са снежнобели, а вазите – пълни със свежи рози и фрезии. На всяка от тях е поставена поздравителна картичка за гостите. Съдовете и приборите са позлатени и сребърни. По стените има красиви стъклени апликации и дискретни лампи. Цялото обзавеждане е суперлуксозно, предимно в дърво и кожа, в модерния за времето стил ар деко.

Кръстина Маринова

Добромир Радушев

ИСТОРИЯ

За първи път „Ориент експрес“ тръгва от Париж през 1883 г. Първоначално се е казвал „Експрес д’Ориент“. Влакът е пътувал два пъти седмично по маршрута Париж – Страсбург – Мюнхен – Виена – Будапеща – Гюргево, където с ферибот пресичал Дунав и е стигал до Русе. В българския град го е чакал втори влак за 7-часов преход до Варна, откъдето с австрийски параход е прекосявал Черно море и е стигал до Истанбул. Цялото пътуване е продължавало 85 часа. Сега по маршрута върви така нареченият „Носталджи-Истанбул-Ориент експрес“. За първи път пътува до Истанбул през 1920 г. Влакът е собственост на частната шведска транспортна компания „Миттелхургау“. В „Ориент експрес“ са пътували едни от най-известните и богати личности на ХIХ и ХХ век – Балзак, Флобер, Теофил Готие, Мата Хари, Марлене Дитрих, кралица Елизабет II, Шарл дьо Гол и Никита Хрушчов. В него се развива и действието в романа на Агата Кристи „Убийство в „Ориент експрес“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *