Миличките ми те!

Защо обаче възрастните хора не могат истински да се зарадват на това?
Със средства от този порядък са обречени да съществуват почти 19 на сто от всички българи, сиреч пенсионерите. А и не само те!
В края на 2012-та дори проправителствените медии признаха, че останали от месеци без заплати инженери и работници от ВМЗ-Сопот живеят с пенсиите на родителите си. Да не говорим за безработните близо половин милион българи в трудоспособна възраст, мнозина от които се крепят основно на помощта от възрастните си родители, баби и дядовци. По-точно на тяхната средна сиромашка пенсия, заработена с десетилетия труд, и която днес в България не стига за нищо.
Въпроси без отговор
Интересно беше да се наблюдават лицата на възрастни софиянци, дошли на неделния протест срещу високите цени на тока и парното. Не, тези достойни хора не крещяха истерично „Мафия”, не призоваваха за оставки и не правеха изкуствена масовка около телевизионните камери. Загърнати в поизносените си зимни палта, повечето от тях стояха встрани от тълпата и в погледите им прозираше недоумение, незаслужена обида и презрение. Все пак те очакваха да чуят от някого как с пенсия от 150 евро могат да платят за светло и топло 200 и повече евро, и ако го сторят какво им остава за храна, лекарства и други елементарни потребности на възрастния човек?
Или след като на ядрения референдум политиците шумно обясняваха как в България се произвеждал достатъчно ток, защо тогава изразходваните от тях дребни киловати в къщи имат цената на злато? Никой не се и опита дори да им даде смислено обяснение как след 23 години капитализъм парното в техните домове продължава да се подава и отчита по комунистически, сиреч от държавния монополист чрез т.нар. ”общо дялово разпределение”? Нито защо, след като държавата им прогърмя ушите с хвалби за изключително изгодните договори за доставка на синьо гориво от руския монополист „Газпром”, цената на българското топло продължава да расте неудържимо?
Сиромах човек – жив дявол

    За хляб и мляко да има, другото някакси ще се оправи!
В останалата част от страната ситуацията е не по-малко драматична. Преди време в плевенско село полицията арестува 80-годишен мъж, който тайно погребал починалия си син в двора на къщата, за да може да продължи да взема инвалидната му пенсия, с която да преживява. Възрастна жена в добро здраве във Варна предоставила приживе тялото си на местния медицински университет – не за пари, а да не натоварва в бъдеще близките си с разходи за погребение. В Кюстендил тези дни беше задържана 84-годишна жена, която срещу скромно заплащане била използвана като куриерка за събиране на пари, придобити чрез телефонни измами. Подгонени от бедността все повече възрастни хора по селата се захващат с отглеждането на марихуана и канабис, от който припечелват по някой и друг лев. И всичко това от немотия и безизходица и с ясното съзнание, че вършат престъпление.
Добрата новина
До лъжовния 1 април, когато пенсиите ще скокнат с по няколко евро, ще се появят и други възможности. В столицата, например, се откриват поредните два нови мола, където със сигурност ще бъде обявена традиционната промоция на евтини храни, като прочутите салами от соя, кожа и кости или някой и друг продукт с поизтекъл срок за годност. Като гъби никнат и магазините за дрехи втора, та и трета употреба, където за няколко евро можеш дори и запазени обувки да намериш!
През декември премиерът Борисов ласкаво обнадежди пенсионерите с думите: „Миличките ми – 22 години поддържаха главно БСП, ама ние не ги наказваме, а още от първия ден, в който ГЕРБ дойде на власт, им вдигнахме пенсиите”.
Така че пенсионерско униние в България не може да има. Само малко недоумение, незаслужена обида и известно презрение.

Георги  Папакочев; Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *